Ирландия ще намали обезщетението за новопристигнали украински бежанци, използващи държавно настаняване, до 38,80 евро на седмица от 220 евро и ще постави 90-дневно ограничение за времето, през което те могат да останат в осигурено от държавата жилище, съобщи правителството във вторник, цитирано от Ройтерс.

Малко над 100 000 украинци са избягали в Ирландия от началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г., което предвид населението на Ирландия от 5,3 милиона я прави най-големият домакин на глава от населението в Западна Европа. Премиерът Лео Варадкар каза във вторник, че 80 000 украинци остават в страната.

Промените, които предстои да бъдат приети в началото на следващата година, няма да се прилагат за 70 000 украинци, които вече са под някаква форма на държавно настаняване.

Правителството каза, че променя ставката в съответствие с това, което се предлага в други страни в Западна Европа и на търсещите убежище от други страни, на които ирландската държава осигурява жилище.

Намаленото плащане ще се върне на 220 евро, след като бенефициентът напусне държавен център за настаняване. Ирландският съвет за бежанците каза, че за огромното мнозинство ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да намерят квартира по време на жилищната криза в Ирландия.

Правителствената агенция, отговорна за настаняването на търсещи убежище, започна да раздава палатки на някои новопристигнали миналата седмица, след като остана без места за настаняване.

Нивата на бездомност в Ирландия достигнаха нов рекорд миналия месец с почти 13 200 души, настанени във временни квартири, докато запасът от имоти, налични за частно отдаване под наем, е на или около рекордно ниски нива от години.

"Много съм горд, че ние като страна посрещнахме 100 000 украинци в Ирландия и искам да кажа много ясно, че украинците, които бягат от войната в Украйна, ще останат добре дошли в Ирландия", каза Варадкар пред парламента.

"Но ситуацията е, че местата за настаняване са оскъдни и броят на идващите остава много голям и ние правим тази промяна, имайки това предвид, като признаваме, че други европейски страни са действали по подобен начин."

Германия намалява наполовина помощта за бежанците

Германия намалява наполовина помощта за бежанците

Правителството ще елиминира и своя принос към разходите за грижи и интегриране на украински бежанци