Ирландия призова посланика на Израел в Дъблин Зиив Бокер, за да протестира срещу убийството на 59 палестинци от Израел по време на сблъсъци по границата с Газа, по повод откриването на посолството на САЩ в Йерусалим, съобщава АП.

Министърът на външните работи на Ирландия Симон Ковеней, освен изразеното възмущение, е поискал и "сдържаност от страна на Израел в следващите дни", съобщава външното министерство на страната.

"Посланикът е информиран за ирландските искания за независимо международно разследване под егидата на ООН за вчерашните смъртни случаи", допълват от министерството.

Според данни на ирландското външно министерство в Рамала, здравните служби в Газа, които вече са затруднени от липса на оборудване и основни лекарства, са "поразени от жертвите".

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа
Обновена

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа

В Близкия изток ври и кипи

"Освен смъртните случаи и многото ранени, Ирландия също е изключително разтревожена и от наранявания на здравни работници, както е съобщено и от Световната здравна организация (СЗО)," се казва в изявлението на ирландското министерство.

Според доклад на СЗО, освен палестинци, има данни за 211 атаки срещу здравни работници в Газа, а 25 линейки са повредени.