Грозни сцени се разиграха в ирландския парламент, след като петима министри напуснаха правителството в рамките на два дни, а шести се очаква да ги последва, съобщи БиБиСи. Беше потвърдено, че през тази нощ четирима са подписали оставките си и по този начин са се присъединили към външния министър Майкъл Мартин, който напусна кабинета във вторник. Очаква се оставка да хвърли и министърът на промишлеността.

Премиерът Брайън Коуън, който ще се яви на общи избори през пролетта, се очаква да обяви ново правителство. Подкрепата за кабинета буквално се стопи, след като Ирландия склони да приеме икономическа помощ от ЕС и МВФ - ход, посрещнат с масови протести в страната.

Днешното заседание на парламента беше спряно за 15 минути заради разправии между депутатите, последвали искането на опозицията премиерът да дойде в пленарната зала и да обясни кой е отговорен за напусналите министри. Профсъюзният лидер Иймън Гилмор заяви, че от 20 години не е бил в положение, в което не се знае дали имаме правителство и от кого се представлява то".

Ноъл О'Флин, който е член на управляващата партия „Фиана Фейл" директно призова премиера да дойде, да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

Майкъл Мартин подаде оставка, след като премиерът Коуън го победи в изборите за председател на „Фиана Фейл", която, според социолози, ще постигне много нисък резултат на предстоящия вот. Последваха го министрите на правосъдието, транспорта и отбраната.