Турските искания създават спънки за операцията на НАТО в Егейско море, целяща противодействието на трафика на мигранти и бежанци към Европа. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от „Ройтерс”.   

НАТО изпрати свои кораби в гръцки и турски води в Егейско море през март. В четвъртък от Алианса обявиха, че броят на мигрантите и бежанците, прекосяващи морето от Турция, е спаднал значително, но трафикантите могат бързо да променят маршрутите и властите не трябва да намаляват усилията за сигурност преждевременно.  

Говорейки след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Атина, Ципрас коментирал, че спънките от страна на Турция включвали липсата на пълен оперативен достъп в региона.  

„Гърция ще положи всички усилия, тъй че мисията на НАТО да допринесе за решаването на кризата”, посочи Ципрас, като допълни: „За съжаление, ясно е, че пречките възникват от едностранните искания и позиции на Турция. Искания и позиции, които за съжаление са също така изразени чрез увеличаване на активностите, които нарушават нашето въздушно пространство.”

Европа подписа споразумение с Турция миналия месец, за да бъде закрит основният маршрут за навлизане в Европа, през който до Стария континент се добраха повече от 1 млн. души, повечето от които бягащи от война и бедност в Близкия изток, Азия и Африка.

„Нашите колективни усилия правят истинската разлика. Налице е значително намаляване на броя на хората, които пресичат Егейско море от Турция за Гърция”, посочи от своя страна Столтенберг, добавяйки: „Ние трябва да останем ангажирани.”