Съдебните заседатели във Форт Лодърдейл, американския щат Флорида, поискаха стрелецът Никълас Крус да бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна за извършването на масово убийство при стрелба през 2018 г. в училище във Флорида, съобщи CNN.

12-членното жури не успя да стигне до единодушно решение относно препоръката за смъртно наказание.

Съдията отложи произнасянето на присъдата за 1 ноември.

Припомняме, че Крус се призна за виновен миналата година за убийството на 17 души в гимназията Марджъри Стоунман Дъглас в град Паркланд.

Стрелецът от Флорида запази мълчание в съда

Стрелецът от Флорида запази мълчание в съда

За убийството на 17 души Крус може да получи смъртна присъда

Крус, който сега е на 24 години, уби 14 ученици и трима члена на училищен персонал, както и рани още 17 души на 14 февруари 2018 г.

По-късно той заяви, че е избрал Деня на влюбените, за да направи невъзможно учениците да го празнуват някога отново.

Крус е бил изключен от училището и е бил на 19 години, когато е извършил престъплението.

Въпреки че адвокатите на защитата се съгласиха, че клането е било "предумишлено и отвратително", те твърдяха, че стрелецът е страдал от психическо заболяване за цял живот поради факта, че майка му е злоупотребявала с алкохол по време на бременността си с него.

Прокурорът Майк Сац отхвърли аргумента на защитата, че клиентът им е страдал от неврологично разстройство, като посочи начина, по който той борави с оръжието си по време на нападението.

Самият Крус е поискал да получи доживотен затвор без право на замяна, за да може да посвети живота си на това да помага на другите.

Процесът включваше показания на очевидци от оцелели и видеозаписи от нападението, направени с мобилни телефони.

Стрелбата не само беше обявена за една от най-смъртоносните подобни в историята на САЩ, но и прецедент поради оцелелия стрелец, който е съден за деянието си. Девет други лица са застреляли 17 или повече души в убийства в САЩ, но всички те са били убити от полицията или са се самоубили, преди да могат да бъдат арестувани.

Допуснати са грешки, призна ФБР за нападението в училището във Флорида

Допуснати са грешки, призна ФБР за нападението в училището във Флорида

Зам. директорът Дейвид Бодич е под прицел

Както винаги при подобни трагедии, това убийство бе последвано от протести с искания за повече контрол при продажбата и употребата на оръжие в страната. За САЩ обаче това е тема, която болезнено разделя обществото.