Програмата за временно наетите чуждестранни работници в Канада не е фатално сгрешена, но има нужда от реформа. Това обяви Марк Милър - министърът, отговарящ за миграционните въпроси, цитиран от "Ройтерс" по повод критичен доклад на ООН, който определя програмата за благодатна почва за съвременно робство.

Програмата привлича чужденци в Канада, които да работят на временни трудови договори. Привидно тя е предназначена да запълни недостига на работна ръка, който е драстично увеличен, тъй като няма ръст на заплатите, а и работниците са силно уязвими на злоупотреби.

В действителност наетите по програмата са се увеличили драстично през последните години - от 15 817 през 2016 г. те вече са станали 83 654 през 2023 г., като това се дължи до голяма степен на някои нововъведения през 2022 година.

Наред с други неща, тогава се разширява делът на работната сила, която могат да наемат работодателите и на която могат да плащат минимални възнаграждения. Малко след това бе въведено правило, което забрани наемането на временни чуждестранни работници в определени нископлатени професии в региони с нива на безработица от 6% или по-висока.

Но дори когато по програмата няма злоупотреби, фактът, че наетите по нея получават ниски заплати, влияе на целия пазар на труда и потиска ръста на възнагражденията, посочва икономистът Майк Мофат, старши директор в Smart Prosperity Institute.

Той споделя, че ако зависи от него, той ще прекрати изцяло практиката да се плащат ниски заплати, защото според него работодателите нямат конституционното право да си поставят за цел № 1 да плащат ниски заплати.

Специалният докладчик на ООН за съвременните форми на робство обяви, че канадската "Програма за временни чуждестранни работници" е благодатна среда за съвременните форми на робство.

Според него в нея се залага не само на ниски заплати, но и на физическо, емоционално и вербално насилие. В доклада се посочва и че наетите по програмата имат проблем и с достъпа до здравеопазване.