Евродепутати от Групата на Европейските консерватори и реформисти, сред които българският представител Николай Бареков и  румънката Моника Маковей, инициираха подписка за замразяване на членството на турската „Партия на справедливостта и развитието“ в Алианса на европейските консерватори и реформисти.

Сред инициаторите са германските представители проф. Ханс Хенкел, зам.-председател на ЕКР, проф. Бернд Лукке, проф. Бернд Колмел.

Причина за мярката срещу бвшата политическа формация на турския президент Реджеп Ердоган е системното нарушаване на човешките права в Турция, отстъпването от принципите на демокрацията и върховенството на закона, съобщиха от екипа на Бареков.

Подписката беше инициирана по време на конференция в чешката столица Прага, организирана АЕКР.

Консервативната асоциация обединява републиканската партия в САЩ и консервативните партии на Великобритания, Австралия, Канада и Полша.

Очаква се процедурата за прекратяване на членството на „Партията на справедливостта и развитието” да завърши до края на годината. Вероятно тя ще събере пълно мнозинство в Алианса, прогнозират от екипа на Бареков.