Ислямистката партия Ал Нахда води парламентарните избори в Тунис, следвана от партията Сърцето на Тунис (ръководена от намиращия се в затвора кандидат за президент медиен магнат Набил Каруи. Третата позиция със сериозно изоставане е заета от политическото движение "Свободен Дюстур", на четвърто място е коалицията Ал-Карама.

Повече от 15,3 хиляди кандидати кандидатстват за депутатски мандати в 217-мата Асамблея на народните представители.

Избирателната активност на парламентарните избори в Тунис в неделя беше 41,32%, мъжете бяха по-активни по време на гласуването. Това съобщи ръководителят на Висшата независима избирателна комисия, изпълнява функциите на Централната избирателна комисия Набил Бафун.

Според местните политолози, след сериозно поражение на представители на управляващия либерално-демократичен лагер в първия тур на предсрочните президентски избори (вторият тур се очаква на 13 октомври), основните фаворити на парламентарните избори бяха кандидати от антисистемни политически сили, както и кандидатите на ислямистката партия Ал-Нахда ". Поради спада на нивото на обществено доверие в сегашните власти и известността на новото поколение политици, тунизийските експерти прогнозират появата на голям брой почти равни по брой парламентарни блокове, различаващи се в своите идеологически и политически възгледи. Тези обстоятелства ще създадат пречки за формирането на коалиции и придобиването на мнозинство, което ще се отрази негативно на процеса на договаряне и съставяне на новия кабинет.