Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия в Ирак, съобщиха от неговия пресофис.

Той е начело на делегация в бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава.

"Феноменът "Ислямска държава" е заплаха не само за кюрдите, а за цялата човешка цивилизация. С терористичните атаки и потокът бежанци и мигранти, тази война се пренесе и в Европа", обясни лидерът на ПЕС.

"Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго. Ние сме единственото политическо семейство, което държи да е близо до мястото на действието. Всички виждаме безпрецедентният мигрантски и бежански натиск към Европа, но това е само малка част от проблем с глобални мащаби.

Броят на хората, които са загубили домовете и поминъка си в резултат на конфликтите и разрушенията е огромен не само в Сирия, но и в съседните й страни - Ливан, Йордания, Ирак, Турция. Тези държави, освен сложната вътрешна ситуация, трябва едновременно да се сражават с Ислямска Държава и да дават подслон на стотици хиляди бежанци.

"Животът на хората е под заплаха всеки ден. Те имат нужда от помощта на Европа именно тук, близо до дома, за да могат един ден да се върнат и да възстановят къщите, живота и страната си отново", заяви Станишев.

Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. В нея се включиха леви евродепутати и депутати от Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Холандия.

Участват и представители на партии от региона на Близкия Изток и Северна Африка - Ирак, Сирия, Иран, Бахрейн, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис, Египет, Палестина, Турция, както и неправителствени организации и агенциите на ООН.

"Тук, в лагера до Арбат, живеят около 14 000 вътрешно разселени иракчани. Въпреки лишенията, успешно съжителстват язиди, сунити, шиити и шабак с надеждата един ден да се върнат у дома. Мнозина намират препитание в Арбат и района на Сюлеймания, защото хората ги приемат добре. В трите училища в лагера, управляван от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Министерството за бежанците на Иракски Кюрдистан, има повече от 5 000 деца", заяви Станишев.

Въпреки недостига на учители и учебни пособия, ограничените възможности на двата медицински центъра в лагера и малкото ресурс, който може да бъде отделен за сигурност, правителството се опитва да осигури най-необходимото на бежанците. Дискриминация между етническите и религиозните групи няма са установили международните представители.

Делегацията от ПЕС посети и база на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на около 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава. Тя, по ирония на съдбата, се помещава в бившата резиденция на Али Хасан ал Маджидиз, известен като "Али-химика" братовчед на Саддам Хюсеин, избил повече от 100 000 кюрди с газ в Халабджа през 1988 година. Там Станишев разговаря с войниците и техните лидери за хода на бойните действия и трудните условия на живот.

"Смелостта и саможертвата на Пешмерга заслужават уважение. Грозното лице на войната тук може да се види навсякъде - разрушения, призрачни градове, изравнени със земята, където битката се води за всяка педя земя, къща по къща. На входа на всяко село ни посрещат портрети на загинали на фронта синове и бащи. Пешмерга разчитат на помощта на европейските страни и САЩ - военна, разузнавателна и икономическа, но именно те са тези, които водят реалните бойни действия тук", каза Станишев.

Той е впечатлен от мобилизацията - 40 000 души само в района на Сюлеймания, които защитават дома с цената на живота си. Техният патриотизъм е причината "Ислямска държава" да не намира подкрепа в района.

Когато терористите атакуваха Киркук през януари 2015 г. и стигнаха почти до центъра на града, те се надяваха на подкрепа отвътре, но бяха отблъснати от Пешмерга. За мнозина обаче армията е и източник на препитание за семействата им, защото войната срина икономиката навсякъде. Ето защо европейските инвестиции тук са толкова важни, допълни Станишев.