Турското разузнаване е разкрило информация за възможни атаки на „Ислямска държава” в Анкара на 19 май. На този ден страната отбелязва Деня на младежта и спорта, съобщава всекидневникът „Хабертюрк”.

Турската Национална разузнавателна организация (МИТ) е предупредила властите, че 10 терористи от „Ислямска държава” са влезли в страната през югоизточната провинция Газиантеп. От разузнаването информират, че терористите планирали 10 отделни атаки в градски райони, особено в Анкара.

От разузнаването също допълват, че джихадистката групировка планирала атаки срещу Анъткабир - мавзолея в Анкара на Мустафа Кемал Ататюрк – основателя на турската република. Тези атаки също били планирани за 19 май, когато се почита паметта му. Атаки били планирани и срещу военен обект и срещу американското посолство в Анкара.  

Въпреки това турският генерален щаб е опровергал информациите, които циркулират в социалните медии, че мавзолеят Анъткабир, ще бъде затворен за граждани в Деня на младежта и спорта заради заплаха от „Ислямска държава”.

Мавзолеят ще бъде отворен между 9.00 и 16.00 часа и 17.00 и 22.00 часа, обяви генералният щаб на интернет сайта си. Там са публикувани и подробности за събитията, които са планирани в мавзолея по време на празненствата.

Твърди се също, че и незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) планира атаки за 19 май. Общо 722 килограма експлозиви са иззети в югоизточната провинция Сирт и се твърди, че е трябвало да бъдат взривени по време на тържествата на 19 май.

Междувременно, разузнавачите се опитват да идентифицират заподозрян, на когото е дадено оборудване за самоубийствен атентат от екстремист с кодово име Хюсеин Ал Али в югоизточната провинция Шанлъурфа. Самоубийствена жилетка и боеприпаси са открили в кофа за боклук в провинцията на 3 май.

Генералната дирекция по сигурността е предупредила всички 81 провинции да вземат предвид докладите на разузнаването и да преразгледат мерките за сигурност.