Мнозинството от арабските мюсюлмански младежи гледат на действията на екстремисти като ДАЕШ („Ислямска държава”) и „Ал Кайда” като извращение и изопачаване на ученията на исляма. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от „Франс прес”.  

5 374 мюсюлмански мъже и жени между 15 и 34 години от Мароко, Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Кувейт, Йордания и Палестина са участвали в проучването, което също установило, че много от младежите винят корупцията и репресивните режими за възхода на джихадистките групировки.  

Поне три четвърти от анкетираните са заявили, че групировки като ДАЕШ и „Ал Кайда” са пълно извращение на ученията на исляма.

Повече от 90% от запитаните в Мароко и ОАЕ са определили и двете екстремистки групировки като „пълно извращение на исляма”, както са направили и 83% от респондентите в Египет и повече от 60% в Бахрейн и Йордания.  

Повече от 55% от анкетираните палестинци и саудитци също са заявили, че радикалните групировки изкривяват ученията на исляма.

Повече от 30% от анкетираните, включително 69% от респондентите в ОАЕ и 50% в Мароко, са посочили, че „корумпираните, репресивните и непредставителните правителства” са основните причини младите мъже и жени да се присъединяват към екстремистки групировки.

Други винят екстремните религиозни учения и лошото образование.

В повечето страни, мнозинството подчертава, че религията не трябва да бъде реформирана, а по-скоро, че религиозният дискурс трябва да има по-голямо значение.