Терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава") са убили седем иракски войници по време на нападение южно от Мосул, последната голяма крепост на терористите в Ирак, за чието отвоюване проправителствените войски се бият с ДАЕШ, съобщават иракските власти, цитирани от "Франс прес".

Атаката идва в третата седмица от мащабната операция за отвоюването на втория по големина иракски град от ДАЕШ, която вече извърши диверсионни нападения в други райони.

Терористите са пресекли река Тигър рано сутринта и са влезли в сблъсъци с войници в района на град Шаркат, който се намира на около 90 км от Мосул.

Джихадистите са убили четирима войници, двама членове на племенна милиция и един полицай, уточняват от полицията и допълват, че сблъсъците в района все още продължават.

Екстремистите са заложили бомби в района.

Али Даудах, местен управник, отговарящ за областта, е потвърдил, че седем членове на силите за сигурност са били убити.

Ирак обяви отвоюването на Шаркат през септември, но ДАЕШ контролира районите на изток от града, а като цяло все още е в състояние да се движи с по-малки подразделения в рамките на контролираните от правителството територии.

Терористите извършиха серия нападения, целящи отклоняване на вниманието и ресурси от операцията за Мосул, включително една в град Киркук, която предизвика няколкодневни сражения и остави десетки жертви.