35 души са убити, а десетки други ранени при самоубийствени атентати на контролни пунктове в Багдад и Южен Ирак. Отговорност за атентатите пое "Ислямска държава", съобщава Агенция "Франс прес".

Бомбените атентати разтърсиха Ирак през нощта. Те идват, когато иракските сили се бият срещу "Ислямска държава" в Мосул в рамките на мащабна операция. Тя започна преди повече от седем месеца и цели освобождаването на втория по големина град в страната от екстремистите.

В Багдад атентатори атакуваха с коли бомби района при контролен пункт в южната част на града Абу Дшеер. Убити са 25 души, а ранените са 20, обявиха от армията.

Силите за сигурност са успели да убият един от атентаторите, но вторият е взривил колата бомба.

"Ислямска държава" разпространи съобщението, в което поема отговорност за атаката. Групировката обаче дава малко по-различна информация за това как е извършен атентатът. Тя казва, че един екстремист е влязъл в сблъсъци със силите за сигурност, използвайки леко оръжие преди да взриви колан с експлозиви. След това втори атентатор е взривил кола бомба.

В Южен Ирак атентатор самоубиец е взривил натъпкано с експлозиви превозно средство. Атентатът е извършен на контролен пункт в покрайнините на град Басра. Убити са 11 души. Ранените са 30, по данни на ръководителя на здравната служба в провинцията.

Друг екстремист, който е оставил втори натъпкан с експлозиви автомобил е убит от силите за сигурност, обяви командването на операциите в Басра.

"Ислямска държава" пое отговорност и за тази атака, но твърди, че двете бомби са детонирани успешно.