Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е обезглавила 15 свои бойци заради вътрешни борби в източната афганистанска провинция Нангархар, съобщиха от местното правителство, цитирани от "Ройтерс".

Повече подробности по темата не са били съобщени, като няма потвърждение от ДАЕШ, чийто местен клон е известен като "Ислямска държава в Хорасан", старото име на района, който включва съвременен Афганистан.

Отделно, в столицата на Нангархар - Джалалабад, е избухнала бомба в същия ден, като са загинали най-малко 8 души, въпреки че засега няма податки кой би могъл да е отговорен за това.

Говорителят на губернатора на провинцията уточни, че 15-те бойци на ДАЕШ са били екзекутирани след разразили се вътрешни междуособици в групировката, която се прочу с бруталната си жестокост.

Нангархар, където крайното ислямистко движение се появи за пръв път в началото на 2015 г., е нестабилен център за ДАЕШ и други екстремистки групировки, тъй като провинцията се намира на пропускливата граница на Афганистан с Пакистан.

Талибаните и ДАЕШ често се сражават помежду си в Нангархар и двете групировки бяха обект на продължителни въздушни удари от страна на САЩ.

Въпреки това точното естество на отношенията между двете групировки е слабо изяснено. Имало е изолирани инциденти в Афганистан, в които бойците на двете групировки изглежда са си сътрудничили.

Според документи на афганистанските специални служби, местните служби за сигурност смятат, че ДАЕШ присъства в девет провинции - от Нангархар и Кунар на изток до Джавжан, Фаряб и Бадахшан на север и Гор на запад.