Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е планирала след атентатите в Париж през ноември 2015 г. да извърши и други нападения в още няколко европейски страни, съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на хиляди страници документи и фотографии, които свидетелстват, че ДАЕШ има планове за атаки по света.

Документите дават нови данни за двама заловени заподозрени, които според следователите възнамерявали да извършат нападения във Франция.

В тях се споменава за съществуването на друг предполагаем терорист (чието име не е било оповестявано), който според властите е свързан с парижката терористична клетка и се е придвижвал на свобода из Европа месеци след атаките във френската столица. Мъжът на име Абид Табауни е бил задържан през юли.

Документите хвърлят светлина и върху обстоятелството колко добре организирано е крилото на ДАЕШ за нападения в Европа даже и в момента. Източници казали пред СиЕнЕн, че бойците на ДАЕШ очакват заповеди от господарите си в Сирия.

Документите с обем около 90 хил. страници, повечето на френски език, съдържат протоколи от разпити, следствени заключения и данни от мобилни телефони относно дейността на звеното за външни операции на ДАЕШ, известно под името "Амн ал Харджи".

Службите за сигурност в Европа постигнаха важни успехи. Един от тях е залавянето на двама мъже, за които се смята, че са възнамерявали да придружат във Франция двамата атентатори самоубийци, които се взривиха край стадиона в Париж през ноември. В следствените документи двамата бойци на ДАЕШ са назовани като Адел Хаддади, алжирец, и Мухамад Усман, пакистанец.