Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу католическа църква в Истанбул и убийството на енориаш, съобщи "Ройтерс", като се позова на акаунти на бойците в социалните мрежи.

Двама въоръжени мъже влязоха в църквата и откриха огън, като застреляха един човек. След това те напуснали сградата на храма. Както уточнява агенцията, нападението е било в отговор на призив на лидерите на групировката да нападат евреи и християни.

Терористите са нападнали католическа църква в истанбулския квартал "Саръйер", като по време на нападението там е била в ход неделна литургия. Турският министър на вътрешните работи Али Ерликая заяви, че правоприлагащите органи са започнали "широкообхватно разследване". По-късно той разкри, че и двамата заподозрени са задържани.

Нападение срещу католическа църква в Истанбул взе жертва
Обновена

Нападение срещу католическа църква в Истанбул взе жертва

Нападателите са успели да избягат

В началото на януари мъж с нож нападна имама на джамията "Фатих" в центъра на Истанбул, като рани него и един богомолец. Имамът е бил намушкан с нож в областта на сърцето, а поклонникът студент е бил намушкан в гърба. Двамата са настанени в болница, като раните им не са животозастрашаващи.