Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е убила деветима обучени от Иран сирийски бойци при атака на една от позициите им в Източна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който наблюдава войната в Сирия.

Сирийският център, чието седалище е във Великобритания, уточни, че спяща клетка на ДАЕШ е извършила тази сутрин нападението срещу аванпоста в пустинята край град Ал Маядийн в долината на река Ефрат.

Ръководителят на центъра Рами Абдул Рахман отбеляза, че убитите бойци са сирийци, предвождани и обучени от елитната Революционна гвардия на Иран.

Най-малко двама бойци на ДАЕШ са били убити при последвалите сблъсъци.

От март 2019 г. насам в периодичните боеве са убити над 1000 правителствени войници и членове на милиции, подкрепяни от Иран, повечето от които в слабо населени райони на Сирийската пустиня, припомнят от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Повече от 580 джихадисти от ДАЕШ също са загинали.

ДАЕШ превзе големи части от Сирия и Ирак и провъзгласи трансграничен "халифат" през 2014 г., преди множество офанзиви в двете страни да доведат до териториалния разгром на терористите.

Във войната в Сирия са загинали повече от 387 000 души, откакто започна през 2011 г., уточняват от Сирийския център.

Загиналите включват над 130 500 проправителствени бойци, сред които и чужденци.