"Ислямска държава" пое отговорност за три самоубийствени атентата с коли бомби в източно предградие на Мосул. При атаките загинаха най-малко 15 цивилни и 8 иракски полицаи, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съобщение от армията.

Атаките бяха насочени към Кокджали, предградие, за което властите твърдят, че е било освободено от джихадистите почти преди два месеца.

Говорител на армията обяви, че колите бомби са взривени на пазар.

Мосул е последната най-голяма крепост на джихадистите в Ирак. На 17 октомври започна офанзивата по освобождаването му. Това стана най-голямата военна операция в Ирак от свалянето на Саддам Хюсеин.

Отблъснати от военната офанзива, екстремистите от "Ислямска държава" обстрелват освободени от армията райони, като убиват или раняват десетки жители, бягащи в противоположната посока.

Четирима иракски хуманитарни работници и най-малко седем цивилни бяха убити от минохвъргачен огън тази седмица по време на раздаване на помощ в Мосул, обяви ООН.

"Хората, които чакат за помощ, вече са уязвими и се нуждаят от помощ. Те трябва да бъдат защитавани, не атакувани", обяви хуманитарният координатор на ООН за Ирак. Според организацията всички страни в конфликта имат задължението да спазват международното хуманитарно право и да гарантират оцеляването на цивилните и получаването на помощта, от която се нуждаят. Елитните военни части са си върнали една четвърт от града, но напредъкът се е сблъскал със седмици на свирепи контраатаки от екстремистите.

Властите не предоставят данни за цивилните или военните жертви, но медицински служители казват, че десетки хора са ранявани всеки ден в битката за Мосул.