Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) твърди, че е убила петима руски войници в сражение близо до древния сирийски град Палмира, съобщава „Франс прес”.

Воините на халифата, с Божията милост, убиха петима руски войници и шестима членове” на сирийската армия, се посочва в изявление на ДАЕШ.

Групировката също така пое отговорност за убийството на няколко членове на ливанската шиитска радикална групировка „Хизбула” в сражение край Палмира.

Сайт, свързан с ДАЕШ, излезе със същото твърдение, добавяйки, че един от убитите руснаци е бил военен съветник.

„Четирима от руските войници са били убити в Каср ал Халабат западно от Палмира по време на опит за щурмуване на района, който силите на „Ислямска държава” отблъснаха, докато съветникът, чието тяло е било показано във видео, загина в района на Дауа”, твърди сайтът.

Той също така публикува видео, показващо окървавеното тяло на мъж във военна униформа, за когото той твърди, че бил съветникът.

Кадри също така показват вероятно заграбено военно оборудване и екипировка, включително автомат „Калашников”, каска и компас. Пакет с превръзки е бил сниман, на който се виждат инструкции, написани на руски език.

ДАЕШ завладяха Палмира, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и който е известен като „Перлата на пустинята”, през май миналата година, като започнаха варварско разрушаване на културни паметници.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права посочиха, че руски съветници са били разположени близо до Палмира, но не могат да потвърдят дали някакви руски войници са били убити там през последните дни.

Припомняме, руският президент Владимир Путин, който е основният поддръжник на сирийския си колега Башар ал Асад, в понеделник разпореди изтеглянето на по-голямата част от руските въоръжени сили от Сирия.