Нов анализ показва, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е загубила 22% от контролираните от тях територии в Сирия и Ирак през последните 14 месеца.  

Данните са изготвени от британската изследователската компания IHS.

По техни оценки ДАЕШ също така е загубила 40% от приходите си – голяма част от тях от петрол – след като загуби контрол над голяма част от турско-сирийската граница.

Източници от силите за сигурност са разкрили пред БиБиСи, че потокът от британски джихадисти, отиващи да се бият в Сирия, също е спаднал.

Загубата на територия в Сирия, заедно с обстоятелството, че няколко високопоставени главатари на ДАЕШ бяха убити или заловени през последните месеци, отслабва пропагандното послание на групировката, посочват експертите.

ДАЕШ са загубили 8% от контролираната от тях територия от последния анализ на IHS, съставен преди по-малко от три месеца.

Нови попълнения за джихадистите все още продължават да се отправят към Сирия, но вече с по-бавни темпове. Общо малко над 800 души са напуснали Великобритания, за да се присъединят към екстремисти в Сирия, голямото мнозинство да се бият в редиците на ДАЕШ.