Палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" обяви, че се подготвяла за война с Израел, след като израелските въоръжени сили ликвидираха тази сутрин главатаря на групировката в северната част на Ивицата Газа, съобщават израелските медии.

"Тези терористични престъпления са агресия и обявяване на война на палестинския народ, а врагът носи отговорност за тях", подчертаха от "Ислямски джихад" в изявление след прицеленото убийство на Баха Абу ал Ата от страна на Израел в дома му. 

"Бригадите ал Кудс (военното крило на "Ислямски джихад") и храбрата съпротива, която обяви мобилизация (на своите бойци) и предприе ответен удар срещу тази агресия и тероризъм, ще продължи насилствено и смело да защитава достойнството на палестинския народ", допълниха от палестинската групировка.

Израел ликвидира главатаря на "Ислямски джихад" при удар в Газа

Израел ликвидира главатаря на "Ислямски джихад" при удар в Газа

"Нашето неизбежно отмъщение ще разтърси ционисткия обект"

Според "Бригадите ал Кудс" 42-годишният Абу ал Ата е бил "един от най-видните членове на нашия военен съвет и командир на северната част (на Ивицата Газа)".

"Отиваме на война. (Израелският премиер Бенямин) Нетаняху пресече всички червени линии при убийството на командира на "Бригадите ал Кудс" Абу ал Ата. Ще отговорим насилствено", подчерта генералният секретар на "Ислямски джихад" Зиад ал Нахала.

От своя страна радикалното ислямистко палестинско движение "Хамас", което Израел определя като терористична групировка, и което управлява Ивицата Газа, настоя, че убийството на Абу ал Ата няма да остане без "наказание".

"Нашият палестински народ отдава почит днес на командир и боец, който последва пътя на мъченическите водачи. Ние в "Хамас" потвърждаваме, че ционисткият враг ще носи отговорност за всички последици и усложнения от тази ескалация и опасна атака", предупредиха от "Хамас" в специално изявление.

"Пътят на борбата и съпротивата е във възход и убийството на командира Абу Салим няма да остане без наказание", добавиха от "Хамас", използвайки псевдонима на Абу ал Ата.

В Западния бряг високопоставен представител на Палестинската автономия и Организацията за освобождение на Палестина заяви, че правителството на Израел "носи пълна отговорност за последствията от това престъпление".

Стотици палестинци в Ивицата Газа участваха в погребалната процесия за Абу ал Ата тази сутрин.

"Ислямски джихад" съобщи, че домът на Акрам ал Ажури, член на тяхното политбюро, е бил ударен в Дамаск, което е довело до смъртта на неговите синове.

Израелските въоръжени сили разпоредиха затваряне на училища в южната и централната част на Израел, включително в района на Тел Авив, след като терористичните групировки в Ивицата Газа изстреляха десетки ракети към градове и по-малки населени места като отмъщение за убийството.

Повече от 50 ракети и снаряда са били изстреляни от Ивицата Газа към южните и централните части на Израел, уточниха израелските въоръжени сили. Военнослужещите, които оперират системата за противоракетна отбрана "Железен купол", са свалили 20 от тези ракети.

Междувременно в телевизионно обръщение към нацията Нетаняху обяви, че Баха Абу ал Ата е бил "бомба със закъснител" и че операцията за убийството му е била одобрена единодушно от правителството преди десет дни.

"Този терорист изстреля стотици ракети и планираше още атаки", изтъкна Нетаняху, допълвайки: "Той беше бомба със закъснител."

"Който ни нарани, ще го нараним. Който смята, че може да избегне обсега на дългата ни ръка, греши", предупреди той, уверявайки: "Не сме заинтересовани от ескалация, но ще отговорим, когато е необходимо."

От своя страна лидерът на партията "Нашият дом Израел" Авигдор Либерман обяви, че през миналата година Нетаняху е "предотвратил" убийството на Баха Абу ал Ата.

"Преди година Нетаняху се противопостави на прицелено убийство и се въздържа. Смятах дори преди година, че времето му е дошло, но премиерът насилствено го предотврати", коментира Либерман.