Лидерът на движението Хамас, което контролира сектора Газа, Исмаил Хания потвърди, че непризнатото правителство на ислямистите води преговори за примирие с Израел.

Официални представители на Израел и палестински групировки, действащи в сектора Газа, отричат да има каквито и да е взаимни споразумения, съобщава агенция Новости. Израелските власти също отричат и това да се води диалог, пряк или косвен с палестинските бойци.

Властите на палестинския анклав, по думите на Хания, водят преговори с Египет. „С Египет, който осъществява връзка с други страни, ние водим преговори за затишие, което трябва да предхожда снемането на икономическа блокада", казва Хания в своя реч в Ислямския университет в сектора Газа.

От Израел се иска да се прекратят всякакви актове на агресия против нашия народ, да се снеме блокадата и да се отворят граничните пунктове, изброява Хания.

Примирието, по думите му, трябва да бъде едновременно и общо, то трябва да се разпростира не само върху сектора Газа, но и на западния бряг на река Йордан.

"Ние не се отказваме от вас, нашите сънародници на Западния бряг. Агресията срещу теб - това е агресия срещу нас", казва Исмаил Хания.

Няколко часа по-рано по време на операция на израелски военни в Западния бряг бе убит високопоставен активист на „Ислямски джихад". Десетки палестинци бяха задържани заради подозрения, че подкрепят терористи. Бяха закрити и радиостанциите, които са под контрола на ислямисти.

В момент в сектора Газа има известно затишие, което дойде след няколко дневна сериозна офанзива на израелските части. Те започнаха след сериозен обстрел с нов вид ракети от страна на палестинците към няколко селища в Израел.