Испания ексхумира тялото на Хосе Антонио Примо де Ривера - основател на фашисткото движение "Фаланга", подкрепящо франкисткия режим, съобщава "Ройтерс".

Тялото му ще бъде извадено от мавзолей, изграден на планински склон близо до Мадрид.

Ексхумацията на Примо де Ривера, която идва след премахването през 2019 г. на тленните останки на диктатора Франсиско Франко, е част от план за превръщане на т.нар. комплекс "Долина на падналите", построен от Франко, в мемориал на 500 000 души, убити по време на Испанската гражданска война през 1936-39 г.

Миналата година Долината на падналите беше преименувана на Долината Куелгамурос - първоначалното име на местността - съгласно новия испански закон за демократичната памет.

"Това е още една стъпка в преотстъпването на долината. Нито един човек или идеология, които напомнят за диктатурата, не трябва да бъдат почитани или възхвалявани там", заяви началникът на кабинета на испанския министър-председател Феликс Боланьос.

Испанският парламент разреши ексхумиране останките на Франко

Испанският парламент разреши ексхумиране останките на Франко

172 депутати срещу двама

Хосе Антонио - син на диктатора Мигел Примо де Ривера, който е начело на Испания от 1923-1930 г., е разстрелян през ноември 1936 г. от леви републиканци в Аликанте. Това ще бъде петата ексхумация на тялото му.

През 1939 г., след като е лежал в два различни масови гроба в Аликанте, ковчегът му е преместен на 500 километра от източния крайбрежен град до Сан Лоренцо де Ел Ескориал, град край Мадрид, където са погребани испанските кралски особи.

Останките му са преместени отново при завършването на паметника на Долината на падналите 20 години по-късно и погребани под олтара на базиликата, където е положено и тялото на Франко при смъртта му през 1975 г.

Генералът консерватор Франко и Примо де Ривера, отявлен плейбой, не са изпитвали особено топли чувства един към друг, според биографа на Франко Пол Престън.

Франко всъщност саботира няколко опита за организиране на спасяване или размяна на затворници - нещо, което би спасило живота на Примо де Ривера, пише Престън в биографията си.

Смъртта на Примо де Ривера позволява на Франко да отстрани съперник и да поеме контрола над фалангистите, като ги включи в по-широко крайнодясно движение, което подкрепя неговата диктатура.

В момента правителството извършва дейности в мавзолея, за да осигури достъп до криптите, където са погребани тленните останки на 34 000 души, чиято самоличност е неизвестна, но мнозина от тях са жертви на режима на Франко.