Испания обяви нова поредица от мерки за подпомагане на населението и облекчаване на икономическата криза, причинена от войната на Русия в Украйна. Бе премахнат данъка върху добавената стойност върху основни храни, като хляб и мляко. Освен това бе затегнат контрола върху наемите и изгонванията, съобщава Асошиейтед прес.

Премиерът Педро Санчес обяви мерките в реч за края на годината. Правителството също така ще намали ДДС върху олиото и тестените изделия от 10% на 5%. Рибните и месните продукти пък бяха изключени от данъчните облекчения.

По думите на Санчес трите пакета от мерки за помощ, приети от началото на войната през февруари, ще струват около 45 милиарда евро, включително 10 милиарда за последния кръг от мерки. Той посочи, че целта е да се защитят средните и работническите класи предвид покачването на разходите за живот, енергия и храна.

Въпреки че инфлацията и цените на енергията в Испания се успокоиха през последните месеци, много испанци продължават да страдат сериозно от кризата, която започна с пандемията от COVID-19 през 2020 г. и беше изострена от войната.

Правителството ще запази намаляването на данъка върху електроенергията от 10% на 5% за още шест месеца, както и издаването на нов чек от 200 евро за хората, които печелят под 27 000 евро годишно.

Мерките влизат в сила от 1 януари.