Испанският премиер Педро Санчес призова за координирани действия на ЕС във "войната срещу коронавируса", съобщава "Ел Паис".

Той настоя Брюксел да въведе план "Маршал" за справяне с икономическите последствия от пандемията. Санчес заяви и подкрепата си за т.нар. "коронабонуси", които спомагат за споделяне на рисковете сред всички страни в ЕС. Той поиска и обща осигуровка за безработица.

До момента Испания стоеше настрана при преговорите за справяне с кризата с коронавируса, които европейските лидери водят чрез видеоконференции. Италия и Франция настояват за по-решителни действия от страна на европейските институции. Германия и Нидерландия пък са по-умерени и призовават за благоразумие, преди да се пристъпи към драстични мерки.

На този фон Испания призова за координиран отговор на Европа за справяне с извънредната ситуация заради коронавируса.

Испания удължава извънредното положение заради коронавируса

Испания удължава извънредното положение заради коронавируса

Правителството предлага то да продължи до 12 април

"Това е симетрична криза, която засяга целия ЕС и на която, следователно, не може да бъде отговорено само на национално ниво. Трябва да открием европейски отговор", категоричен бе Санчес.

Испания е сред най-засегнатите страни от пандемията от COVID-19. Властите предупреждават, че най-страшното тепърва предстои. Миналата седмица страната обяви извънредно положение, а вчера стана ясно, че то най-вероятно ще бъде удължено до 12 април. Прогнозите са, че последиците от коронавируса върху испанската икономика ще са опустошителни.

По тази причина Испания настоява за план за публични инвестиции, с цел стимулиране на икономиката.

Трябва да изготвим един мащабен план "Маршал" за целия ЕС и да започнем неизбежния процес на възстановяване в социалната и икономическата сфера, след като всичко това отмине, настоя Санчес.

Испания хвърли още 52 000 медици срещу коронавируса

Испания хвърли още 52 000 медици срещу коронавируса

Рязко скочи броят на болните