Испанското министерство на отбраната ще прехвърли на Украйна батарея на системата за противовъздушна отбрана Hawk до септември. Това каза ръководителят на испанското военно ведомство Маргарита Роблес по време на разговор с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров, цитирани от "БиБиСи".

Умеров каза още, че Мадрид продължава да обучава военнослужещи от въоръжените сили на Украйна и вече е обучил 5 хиляди военнослужещи.

Ракетите за противовъздушна отбрана HAWK също бяха включени в последния пакет от военна помощ на САЩ за Украйна, публикуван в началото на юли.

През последните месеци Украйна поиска от западните съюзници да укрепят противовъздушната и отбрана, за да се защитава срещу постоянните руски ракетни атаки.

Системата за противовъздушна отбрана HAWK е мобилна противовъздушна ракетна система със среден обсег, предназначена за унищожаване на въздушни цели, включително самолети и тактически ракети.

Системата за противовъздушна отбрана HAWK беше извадена от въоръжение в Съединените щати още през 90-те години на миналия век, но все още е в експлоатация в много други страни. Системата за противовъздушна отбрана Hawk може да унищожава цели на разстояние до 50 км и на височина до 20 км.

ISW: Русия все още тотално превъзхожда на бойното поле с хора и въоръжение

ISW: Русия все още тотално превъзхожда на бойното поле с хора и въоръжение

Според признанието на военните лидери в Киев