Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви в интервю за британското издание The Guardian, публикувано на 24 юли, че руската армия значително е увеличила живата сила и материалните средства за войната в Украйна през последните две години и половина.

Изявлението на Сирски не е показателно за внезапно увеличение на руското военното присъствие в Украйна, а за проблемите, пред които украинските сили са изправени повече от две години.

Сирски каза, че руските сили в момента разполагат с 520 000 военни в Украйна, а трябва да са 690 000 души до края на 2024 г. Сирски отбеляза, че боевете продължават по 977 километра от дългата 3700 километра фронтова линия и повтори, че руското военно командване преследва тактически успехи, независимо от значителните загуби в жива сила, докато украинските сили се опитват предимно да опазят живи войниците си.

Сирски заяви, че руските сили в момента имат предимство в оборудването две към едно или три към едно пред украинските сили. Руските сили са удвоили броя на руските танкове и бронетранспортьори и са утроили броя на артилерийските системи в Украйна от 2022 г.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Цел на Киев е разрушаването на Кримския мост

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с външния министър на Китайската народна република (КНР) Ван И в Гуанджоу на 24 юли и обсъдиха войната в Украйна и потенциалната роля на КНР в бъдещо уреждане на войната чрез преговори.

И двете страни предложиха леко различни тълкувания на разговорите — Кулеба подчерта, че справедливият мир в Украйна е в стратегическите интереси на КНР и че докато Украйна остава готова да преговаря с Русия "на определен етап", Русия все още не показва готовност да отвърне със същото. 

За разлика от това Ван И подчерта, че и Украйна, и Русия са сигнализирали готовността си да преговарят "в различна степен", но че "условията и времето все още не са узрели".

Ван И също посочи желанието на КНР да действа като посредник и подчерта неотдавнашния китайско-бразилски мирен план от шест точки, който призовава за мирна конференция за войната, която включва както Русия, така и Украйна.

Предположението на Ван И отразява общото дипломатическо и риторично съгласуване на КНР с Русия по темата за преговорите и помага за по-нататъшното руско настояване, че Украйна е страната, която отказва преговори.

ISW често пише, че Русия е тази, която няма интерес от добросъвестни преговори с Украйна при каквито и да е условия, освен исканията на Кремъл за капитулация на Украйна.

 Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак  за преговори
Обновена

Дмитро Кулеба в Пекин: Дава ли Украйна знак за преговори

В момента обаче не се наблюдава такава готовност от руска страна, подчерта външният министър на Украйна

Руската държавна дума прие поправка на 24 юли, която ще позволи на руските командири да наказват подчинени за използване на лични комуникационни и навигационни устройства на фронтовата линия, предизвиквайки продължителна реакция от руските ултранационалисти, както и от други депутати от Думата.

Няколко депутати от руската Дума изрично се противопоставиха на законопроекта.

Руските ултранационалистически блогъри изразиха загриженост, че ще се стига до разрешаване на лични конфликти и цензуриране на оплаквания.

Руски сили извършват атаки северно от Харков и югоизточно от Купянск. Продължават боевете близо до Сватово и Кремина, без значителни промени на фронтовата линия.

Руснаците продължават настъпателни операции край Сиверск, Часов Яр и Торецк. Руски войски напредват в Новоселивка Перша, западно от Авдеевка, и в района на Донецк.

Ожесточени боеве се водят в областите Запорожие и Донецк, където украинските сили продължават да отблъскват руски атаки.

ISW: Москва ограничава права на фронта чрез законодателни промени

ISW: Москва ограничава права на фронта чрез законодателни промени

Руските командири с право да арестуват военнослужещи без съдебна заповед до 10 дни