Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски даде дълго интервю за британското издание Guardian, в което между другото каза, че Киев има "реални планове" как да си върне Крим.

"Истина е. Разбира се, това е голяма военна тайна", каза генералът. "Ще направим всичко възможно, за да достигнем международно признатите граници от 1991 г. Трябва да победим... за да освободим нашите граждани, които се намират в страдащите окупирани територии."

Сирски отбеляза, че след поредица от украински атаки Русия е била принудена "напълно да се оттегли" от пристанището в Севастопол. Безпилотни и ракетни удари унищожиха радарни и ракетни инсталации. Целта на Украйна е да разруши Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с Русия.

Сирски отказа да каже кога може да се случи това.

Говорейки за настоящата ситуация на фронта, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна отбеляза, че руснаците имат предимство както в техниката, така и в личния състав.

"Когато става въпрос за технологии, съотношението е 1:2 или 1:3 в тяхна полза. Противникът има значително превъзходство в сили и средства", каза генералът. "Следователно за нас въпросът за доставките, въпросът за качеството е наистина на преден план."

Предимството на Русия в личния състав и оръжията може да обясни последните събития на бойното поле, пише Guardian. Украинската армия е в стабилно отстъпление от миналата есен, но това отстъпление съвпадна с шестмесечна пауза в доставките на оръжие от САЩ.

Въпреки това Сирски е уверен, че настъплението на Русия може да бъде спряно. Като пример той посочи последния опит на руските войски за пробив в Харковска и Сумска области, който не се увенча с успех. Според Сирски, ако руснаците се опитат да настъпят към Запорожие, "можем да им дадем добър отговор".

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Зеленски: Нашите войски успяха да стабилизират ситуацията в Харковска област

Руските сили са навлезли най-много на 10 километра навътре от границата

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна отбеляза, че Русия е постигнала малки "тактически" победи, но не е направила "оперативен" пробив - например превземането на голям град.

Според Сирски Русия плаща огромна човешка цена за незначителните си успехи - загубите на Русия, по думите му, са "три пъти по-големи от загубите на Украйна, а в някои области дори по-големи". В същото време Сирски отказа да назове цифрите за украинските загуби.

"За нас е важно да спасим живота на нашите войници. Ние не защитаваме руините до смърт", каза главнокомандващият на украинските въоръжени сили, като подчерта, че не иска "да постигне целта на всяка цена" или да хвърля хората в "напразни атаки".

Зеленски иска украинската армия да воюва с предимно собствено оръжие

Зеленски иска украинската армия да воюва с предимно собствено оръжие

Продължават настояванията партньорите да разрешат удари по Русия с предоставеното въоръжение