При изпълнението на своята ракетна програма Украйна се доближава до възможността да използва собствени ракети. С течение на времето Украйна трябва да постигне максимална отбранителна независимост.

Това каза във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Нашата задача е да осигурим с всички средства и с всичките си сили постоянното ефективно унищожаване на руските войски. Ние работим с нашите партньори за повишаване на това ниво на защита, увери той.

Зеленски поиска от британското правителство разрешение за удари дълбоко в руския тил
Обновена

Зеленски поиска от британското правителство разрешение за удари дълбоко в руския тил

Великобритания отпуска кредит в размер на 2 млрд. паунда за отбраната на Украйна

Но докато чакаме решенията на нашите партньори, ние търсим нашите собствени решения, нашите собствени възможности. В този случай ключът са нашите дронове, нашата гъвкавост при използването на дронове. Украинските воини вече се доказаха като истински новатори в много области на използване на дронове. Струва да продължим и ние ще продължим това. Благодарен съм на всички, които помагат за това - тези, които произвеждат дронове, тези, които ги доставят, тези, които обучават оператори на дронове и тези, които като цяло популяризират този проблем. Украинското лидерство в този технологичен аспект е наистина осезаемо, отчете президентът.

Припомняме, че министърът на външните работи Радослав Сикорски призова страните от ЕС да разрешат на Украйна да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по Русия.

По време на обръщение към външните министри на ЕС той е заявил, че отмяната на забраната ще позволи на Украйна да достигне летищата, от които излитат руските самолети. По време на разговора украинският външен министър Дмитро Кулеба е "признал тежката ситуация в Украйна", съобщи министърът.

"Това би било пълноценна самоотбрана, законна от гледна точка на международното право. Защитата на детски онкологични болници не е ескалация", добави той.

Припомняме, че Украйна поиска от съюзниците си да отменят забраната за нанасяне на удари със западни оръжия, за да може да нанася удари по военни обекти и летища на руска територия.

ISW: Остават неясни правилата на САЩ за украинските удари в Русия

ISW: Остават неясни правилата на САЩ за украинските удари в Русия

Киев в момента се бори едновременно с руското предимство на фронта и последиците от ударите срещу енергетиката си

През пролетта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е настъпил моментът да се отмени забраната за Украйна, за да може тя да се защитава ефективно.