Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в интервю за американския телевизионен канал ABC News, че Съединените щати не позволяват използването на американски оръжия за атаки срещу Москва и Кремъл.

"Разрешено е да се използват близо до границата, когато те (руските оръжия) се използват през границата, за да атакуват конкретни цели в Украйна", каза Байдън. "Ние не позволяваме удари на 200 мили навътре в Русия и не позволяваме удари по Москва, по Кремъл."

Кореспондент на ABC попита президента на САЩ дали се притеснява, че, както Путин каза предния ден, доставката на прецизни оръжия за използване по цели на руска територия представлява пряко участие във войната.

"Познавам го повече от 40 години. Мъчи ме от 40 години. "Той е нечестен човек", отговори Байдън.

"Той е диктатор и прави всичко възможно да задържи страната си, докато продължава тази офанзива. Не говорим за това да им дадем оръжия, за да ударят Москва, да ударят Кремъл... Точно от другата страна на границата, където са под силен огън от конвенционалните оръжия, които руснаците използват, за да нахлуят в Украйна и да убият украинци, "каза Джо Байдън.

Джо Байдън не гарантира членството на Украйна в НАТО

Джо Байдън не гарантира членството на Украйна в НАТО

Той обеща категориична подкрепа и гаранции срещу бъдеща руска агресия

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски оръжия от Украйна за удари по цели в Русия, които атакуват украинския град Харков, след като Киев потърси разрешение от Вашингтон през последните седмици. Това потвърди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на 31 май.

Говорейки на пресконференция в Прага след неформална среща на външните министри на НАТО, Блинкен не уточни дали разрешението на Байдън може да се разшири и да включва други руски градове и цели, разположени по-дълбоко в Русия.

Той заяви, че решението на Вашингтон представлява значителна промяна в политиката на Байдън, който досега упорито отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари в Русия. Това е резултат от стратегията на САЩ за адаптиране към бойното поле. Блинкън добави, че САЩ отговарят на това, което са видели във и около региона на Харков.

Русия плаши САЩ с фатални последици в Украйна, ако пренебрегнат предупрежденията ѝ

Русия плаши САЩ с фатални последици в Украйна, ако пренебрегнат предупрежденията ѝ

Москва настоява да не се позволява на Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия