Съединените щати могат да се сблъскат с "фатални последици", ако пренебрегнат предупрежденията на Москва да не се позволява на Украйна да използва оръжия, предоставени от Вашингтон, за да нанася удари по цели в Русия. Това подчерта руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

Думите му са по повод решението от миналата седмица на президента Джо Байдън да одобри използването на американски оръжия за поразяване на цели в Русия, които са участвали в атаките срещу Харковска област в Украйна.

"Бих искал да предупредя американските лидери срещу погрешни изчисления, които могат да имат фатални последици. По неизвестни причини те подценяват сериозността на отпора, който могат да получат", отбеляза Рябков.

Той припомни изказване от миналата седмица на президента Владимир Путин, който заяви, че страните от НАТО си играят с огъня и рискуват по-дълбок глобален конфликт - едно от поредицата предупреждения на Москва за риска от сериозна ескалация.

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Чехия иска НАТО да изпрати послание до Путин, че сметките му ще излязат криви

Прага ще търси повече принос за инициативата за доставки на боеприпаси за Украйна

"Призовавам тези фигури (в САЩ) да отделят част от времето си, което очевидно прекарват, играейки някакви видеоигри, ако се съди по лекотата на подхода им, за изучаване на казаното в детайли от Путин", настоя Рябков.

Путин отправи "много важно предупреждение и то трябва да се приеме с най-голяма сериозност", добави той.

Путин изтъкна, че Западът ще бъде пряко замесен във всяко използване на неговите оръжия от Украйна за нанасяне на удари дълбоко в Русия, защото подобни атаки ще изискват сателитна, разузнавателна и военна помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица подчерта, че НАТО има право да помогне на Украйна да защити собственото си право на самоотбрана и това не прави Алианса страна в конфликта.

Макрон и Шолц не се впечатлиха от заплахите на Путин

Макрон и Шолц не се впечатлиха от заплахите на Путин

Ние сме водещи като френско-германски тандем, а Европа ни следва

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Вашингтон, че му е позволил да използва доставените от САЩ ракетни системи HIMARS в района на Харков, но отбеляза, че това не е достатъчно. Украйна отдавна твърди, че ограниченията върху начина, по който може да използва доставени от Запада оръжия, сериозно ограничават способността ѝ да се защитава.

Рябков заяви, че опитите на Киев да атакува руските радарни системи за ранно предупреждение ще бъдат осуетени и Москва може да отговори асиметрично на подобни стъпки.

Миналата седмица източник от украинското разузнаване заяви, че украински дрон е атакувал дълбоко в Русия радар с голям обсег, който е част от руската система за ранно предупреждение за ядрена атака.

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Зеленски за ограниченията да удрят по Русия със западни оръжия: Те просто ни се смеят

Според него американската помощ все още не е достатъчна за новите бригади в Харковска област