Ако Украйна използва оръжия, доставени от западните ѝ съюзници, за нападение срещу руска територия, това не означава, че Алиансът е пряко замесен в конфликта. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той напомни, че ограниченията кои оръжия, способни да прекосят руските граници, може да използва Киев са "национално решение" на всяка държава доставчик, като някои съюзници публикуват "ограничения върху оръжията, които са доставили", а други не.

Освен това Столтенберг отбеляза, че "сега е дошъл моментът да се премислят тези ограничения".

ISW: НАТО даде зелена светлина за удари по руска територия

ISW: НАТО даде зелена светлина за удари по руска територия

Руското разузнаване пробвало саботажни операции срещу военните доставки за Украйна в Европа

"Фактът, че доставяме оборудване на Украйна, не прави НАТО страна в конфликта. Ние имаме право да подкрепяме Украйна, без да бъдем страна в конфликта", категоричен бе той.

Преди дни шефът на НАТО призова съюзниците от Алианса, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Москва незабавно осъди призива му. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че коментарът на Столтенберг показва как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Руският президент Владимир Путин многократно е предупреждавал Запада, че рискува да предизвика глобална война заради Украйна и че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че светът е на крачка от Трета световна война.

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

"НАТО флиртува с военна риторика и изпада във военен екстаз", заяви Песков и добави, че руските военни знаят какво да правят.