Парламентарната асамблея на НАТО призова държавите-членки да отменят забраните си срещу Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по руска територия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

В декларацията се призовава също така държавите членки да ускорят доставките си на оръжия от критично значение за Украйна, а повече от 200 представители на държави - членки на НАТО, подкрепиха декларацията.

Някои държави от НАТО, включително Обединеното кралство, вече отмениха такива ограничения върху оръжията, които предоставят на Украйна, но не са го направили достатъчно западни държави, за да може Украйна да оспори убежището на Русия, от което тя може свободно да извършва въздушни удари или да организира сухопътни операции срещу Украйна.

Швеция стана поредната държава от Алианса, която разреши използването на нейни оръжия по руски военни бази.

На 26 май вестник "Ню Йорк Таймс" (NYT) съобщи, че служители на западното разузнаване са заявили, че Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) стои зад серия от саботажни операции на ниско ниво в цяла Европа, които имат за цел да нарушат западните оръжейни доставки за Украйна.

Операциите на руското разузнаване имат и за цел да създадат впечатление за европейско движение, противопоставящо се на подкрепата за Украйна.

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Съюзът да се договори за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО

Вестникът посочва, че ГРУ често наема местни жители за извършване на палежи. Съгласуваните руски усилия са били насочени към фабрика за бои в Полша, жилища в Латвия, магазин на ИКЕА в Литва и склад в Обединеното кралство, свързан с оръжейни доставки за Украйна.

Неотдавна западни служители съобщиха за широко разпространени руски усилия за саботажи в цяла Европа, а на 2 май НАТО отчете, че Русия засилва хибридните си дейности в Европа.

На 29 април руското издание за разследвания The Insider съобщи, че агенти на ГРУ са установили дългосрочно присъствие в Чехия и Гърция. От 2014 г. насам са провеждали операции, включително нападения срещу складове за боеприпаси и опити за убийства.

На 27 май Испания подписа 10-годишно двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Зеленски ще посети Брюксел

Зеленски ще посети Брюксел

Визита за отбраната на Украйна

На 26 и 27 май украинските сили продължиха да нанасят удари по руски радарни системи за ранно предупреждение с голям обсег на действие и по петролна и газова инфраструктура на територията на Русия.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е заявил на германския канцлер Олаф Шолц преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, че Украйна не е независима държава и че Русия може едностранно и насилствено да промени границите на Украйна.

На 27 май украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е подписал документи, които ще позволят на френски военни инструктори да посещават учебни центрове в Украйна.

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Сирски: Франция ще изпрати военни инструктори в Украйна

Той е провел онлайн преговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню

Руското министерство на отбраната (МО) предложи да помогне на Армения да смекчи последиците от наводненията в Северна Армения, въпреки че Армения не е поискала публично помощ от Русия.

Руски официални лица обмислят изключването на талибаните от списъка на забранените организации в Русия и вероятно ще направят това в близко бъдеще.

Възможно е Русия да подпише споразумение със суданските въоръжени сили (СВС) за размяна на оръжия срещу руски логистичен център в Порт Судан на Червено море.

Полша ограничава движението на руски дипломати

Полша ограничава движението на руски дипломати

Русия ще отговори по такъв начин, че русофобският полски елит много ще съжалява, обеща Захарова

Наскоро украинските сили потвърдиха напредването си край Липци, а руските сили напреднаха край Сватове и северозападно от Авдеевка.

Руските сили продължават да полагат усилия за официализиране на нередовните части.