Русия планира да създаде пункт за материално-техническо обезпечение на Военноморския си флот (ВМС) в Судан в рамките на борбата за влияние в Червено море със Запада, страните от Персийския залив и Китай, съобщи The Times.

Проектът на споразумение, който руското правителство ще представи на президента Владимир Путин, предвижда създаването на пункт в Порт Судан, където страната да може да размести четири кораба, включително тези с атомна електроцентрала, и не повече от 300 военнослужещи. Освен това, съгласно проекта, Русия ще достави безплатно на Судан военно оборудване за противовъздушната отбрана на пункта на базата на ВМС на тази страна в Порт Судан.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Очаква се също така, че логистичният център ще позволи на страната да засили присъствието си в Африка и да наблюдава военни кораби, включително американски, преминаващи през Червено море и Суецкия канал по пътя между Средиземно и Арабско море. Според бившия началник на Генералния щаб на руския флот Виктор Кравченко руските кораби често попадат в Червено море и точката ще им осигури място за зареждане с гориво и ремонт. И с течение на времето, предполага пенсионираният адмирал, той може да се превърне в пълноценна база.

Судан е вторият по големина вносител на руско оръжие в Африка след Алжир.