В петък украинският президент Володимир Зеленски се обърна към британските министри на заседание на кабинета, което е рядка привилегия за чуждестранен лидер . Това беше част от усилията на новия премиер Кийр Стармър да подчертае подкрепата на Великобритания за Украйна, предава Ройтерс.

Ден след като беше домакин на форум на европейски лидери в Бленхайм Палас, Стармър продължи с усилията си да укрепи ролята на Великобритания в международните отношения, като покани Зеленски да се обърне към кабинета му. Последният чуждестранен лидер, който направи това, беше президентът на САЩ Бил Клинтън през 1997 година.

Зеленски поднови призива си към западните съюзници да разрешат удари дълбоко в Русия със западни оръжия, като посочи, че Великобритания трябва да убеди своите партньори да премахнат ограниченията върху използването на доставените оръжия. "В момента ни липсва основният отговор на този въпрос и това е нашата способност за нанасяне на далечни удари," каза Зеленски в началото на срещата на Даунинг Стрийт. "Моля, убедете другите партньори да премахнат ограниченията."

Великобритания не е давала разрешение за използване на Storm Shadow в Русия
Обновена

Великобритания не е давала разрешение за използване на Storm Shadow в Русия

Това разрешение не зависи само от Великобритания

Стармър увери Зеленски, че Великобритания ще ускори доставката на жизненоважна помощ за Украйна, след като неговият министър на отбраната заяви по-рано този месец, че обещаните доставки от бившето консервативно правителство ще бъдат доставени в рамките на 100 дни. "Украйна е и винаги ще бъде в сърцето на програмата на това правителство и затова е подходящо президентът Зеленски да направи историческо обръщение към моя кабинет," каза Стармър в изявление преди срещата.

Великобритания е активен поддръжник на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 година. Стармър бързо потвърди ангажимента на Лондон към Киев след победата на изборите по-рано този месец, като заяви на Зеленски на срещата на НАТО, че въпреки смяната на правителството, подходът на Великобритания остава непроменен.

В четвъртък Великобритания обяви санкции срещу 11 кораба, използвани за транспорт на руски петрол. Новите мерки срещу така наречения "сенчест флот" включват планове за споделяне на данни за мрежата на често по-старите танкери, използвани за превоз на руски петрол, така че отделните съдове да бъдат идентифицирани и да бъдат предприети действия срещу тях.

Стармър също така обяви Договора за подкрепа на износа на отбрана, който ще позволи на Украйна да използва 3.5 милиарда паунда (4.5 милиарда долара) от финансиране за износ, за да стимулира отбранителната индустрия на двете страни и да увеличи производството.

На срещата на НАТО миналата седмица Стармър отново потвърди обещанието на своя предшественик, консерватора Риши Сунак, да предоставя 3 милиарда паунда годишно военна подкрепа на Украйна до 2030-31 година и след това, ако е необходимо.

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Той настоява съюзниците да продължат подкрепата

Британският министър на отбраната Джон Хийли и украинският му колега Рустем Умеров подписаха споразумение за официална кредитна подкрепа за развитието на отбранителните способности на Украйна.

Споразумението предвижда предоставяне на кредитни средства на Украйна в размер на 2 млрд. паунда (повече от 2,5 млрд. долара) за 15 години.

Както се отбелязва в телеграм канала на украинския президент Володимир Зеленски, заемът ще помогне на Киев до 2026 г. да осигури на украинските въоръжени сили системи за противовъздушна отбрана, радарно оборудване и да овладее частичното производство на резервни части и компоненти за артилерийски установки западен тип и бронирани превозни средства.

В бъдеще, както се отбелязва в съобщението, сумата на заема може да бъде увеличена.

Украйна обмисля да спре плащанията по външния дълг

Украйна обмисля да спре плащанията по външния дълг

Бюджетната комисия препоръча на депутатите да одобрят проектозакон