Според "Файненшъл таймс" и "Блумбърг" британският премиер Кийр Стармър е дал да се разбере в навечерието на срещата на върха на НАТО, че Великобритания няма да преразгледа решението, позволяващо на Украйна да използва британско оръжие, за да нанася удари по руска територия.

Кийр Стармър е казал, че ракетите "трябва да се използват в съответствие с международното хуманитарно право" и за "отбранителни цели", добавяйки, че зависи от Украйна да реши как да използва ракетите.

Кремъл коментира публикациите в медиите, като нарече думите на Стармър "безотговорни".

"Ако това е така, тогава, разбира се, това е още една безотговорна стъпка, абсолютно безотговорна стъпка към ескалиране на напрежението и сериозно изостряне на ситуацията. Ние внимателно ще записваме всичко това и, разбира се, ще вземем съответните мерки", каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Съединените щати също позволиха да използват оръжията си срещу Русия с известни ограничения. Силите за отбрана могат да нанасят удари само в района на Харков.

Кремъл: Създаването на буферна зона в Украйна изисква време

Кремъл: Създаването на буферна зона в Украйна изисква време

Един човек е загинал в Белгородска област след украински обстрел

По-късно през деня Кийр Стармър се срещна във Вашингтон с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Както знаете от самото начало... имаше смяна на правителството, но не и смяна на подхода", каза Стармър на Зеленски, съобщи информационната агенция Press Association. Той също така нарече руския удар по детска болница в Киев на 8 юли (Русия отрече без доказателства, че нейната ракета е ударила болницата) "просто шокиращ".

От британска страна също присъстваха външният министър Дейвид Лами и министърът на отбраната Джон Хийли, които бяха назначени на постовете си миналия петък.

И двамата, като самия Стармър, когато бяха опозиционни политици, дойдоха в Украйна след началото на пълномащабна инвазия, а Хили вече успя да пътува до Одеса след назначаването му за министър миналата неделя.

Украйна предупреди Унгария да не предлага мир по руските планове

Украйна предупреди Унгария да не предлага мир по руските планове

Киев готви нова мирна конференция