Президентът на Украйна Владимир Зеленски отбеляза в сряда разрешението на Лондон да нанася удари по военни цели на руска територия. Той направи изявлението след като проведе телефонен разговор с британския премиер Риши Сунак.

Това съобщава УНИАН, като цитира сайта на президента.

Отбелязва се, че Зеленски и Сунак са обсъдили основно подготовката за срещата на върха за глобалния мир, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни.

Великобритания и Латвия обявиха търг за доставка на дронове за Украйна

Великобритания и Латвия обявиха търг за доставка на дронове за Украйна

Целта е да се намерят доставчици, които могат да "произведат дронове в мащаб и на достъпна цена"

"Убеден съм, че дори в предизборния период Великобритания ще бъде представена на срещата на най-високо ниво", подчерта украинският президент.

Страните обсъдиха и продължаването на сътрудничеството в отбраната.

"Приоритетите са засилване на възможностите за противовъздушна отбрана и далечни разстояния", се казва в съобщението. 

Сунак и Зеленски също така са обсъдили съвместните тренировъчни мисии и съвместимостта на Силите за отбрана и сигурност на Украйна с НАТО.

Припомняме, че редица държави дадоха "зелена светлина" на украинските въоръжени сили да нанасят удари по военни цели на руска територия с оръжия, прехвърлени в Украйна. Сред тях са Великобритания, Дания, Чехия, Франция, Литва, Латвия, Естония и Полша.

Съединените щати също позволиха да използват оръжията си срещу Русия с известни ограничения. Силите за отбрана могат да нанасят удари само в района на Харков.

Киев: САЩ да разреши използването на американски оръжия срещу руска територия

Киев: САЩ да разреши използването на американски оръжия срещу руска територия

Киев иска да се защитава срещу настъпващите войски от Русия

Украинските военни вече се възползваха от тази възможност. В началото на юни беше нанесен удар в Белгородска област на Руската федерация с HIMARS.