Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Европа и НАТО трябва да се подготвят за възможността войната в Украйна да продължи десет години. В интервю за Би Би Си, Столтенберг изрази мнението си, че колкото по-убедително западните съюзници демонстрират готовността си за дългосрочна подкрепа на Украйна, толкова по-бързо конфликтът може да бъде разрешен.

Според него президентът Путин вярва, че може да изчака и надживее съюзниците, като удължава войната. "Когато ясно заявяваме, че сме тук за дълго време и твърдо сме решени да помогнем на Украйна, създаваме условия за разрешаване на конфликта, при което Украйна ще победи като суверенна и независима държава," добави Столтенберг.

Столтенберг, който ще напусне поста си през октомври тази година и ще бъде заменен от бившия премиер на Нидерландия Марк Рюте, призова европейските страни от НАТО да увеличат финансирането си за помощ на Украйна. Той изрази опасения, че евентуално връщане на Доналд Тръмп на власт в САЩ може да доведе до намаляване или прекратяване на американската помощ за Украйна.

НАТО обяви, че от септември специално подразделение на Алианса, разположено в Германия ще координира помощта за Украйна. Столтенберг увери, че това ще осигури по-голяма предсказуемост и отчетност на помощта и ще покаже твърдата решимост на Алианса да подкрепя Украйна.

Германия обяви, че през следващата година ще намали военната помощ за Украйна от 8 милиарда евро на 4 милиарда. Министърът на финансите Кристиан Линднер обясни, че това е възможно поради осигуреното финансиране от страните от "Голямата седморка", които са се съгласили да предоставят 50 милиарда долара от замразените руски активи.

Междувременно, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп избра сенатор Джеймс Дейвид Ванс за кандидат за вицепрезидент. Ванс е известен със своите изолационистки позиции и противодействие на помощта за Украйна.

Столтенберг изрази увереност, че САЩ няма да напуснат НАТО, тъй като силен алианс е в интерес на самите Съединени щати. Той призна, че Тръмп правилно е критикувал европейските страни за ниските им разходи за отбрана, но отбеляза, че ситуацията се е променила. Тази година 23 от 32 страни-членки на НАТО ще изпълнят и надминат нормативите за разходи за отбрана от 2% от БВП.

"НАТО е най-успешният алианс в историята, защото, въпреки разногласията, винаги сме били готови да се обединим за нашите основни ценности и да се защитаваме взаимно. Мисля, че това ще продължи и след изборите в САЩ," завърши Столтенберг.

Тръмп: На разногласията и разделението в нашето общество трябва да се сложи край
Обновена

Тръмп: На разногласията и разделението в нашето общество трябва да се сложи край

Планетата ни е на ръба на Трета световна война