Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че след стрелбата в Пенсилвания трябва да се сложи край на "разногласията и разделението" в САЩ. Това става ясно от неговата реч пред конгреса на Републиканската партия. На форума Тръмп получи номинацията да се бори за Белия дом на изборите през ноември, посочи АФП.

"В епоха, в която политиката ни твърде често ни разделя, сега е моментът да си спомним, че всички ние сме съграждани. Ние сме една нация, под Бога, неразделна, със свобода и справедливост за всички", заяви бившият президент пред Националния конгрес на Републиканската партия, докато очертаваше основните точки на своята политика.

Въпреки това, без да споменава Байдън, той разкритикува сегашната администрация и Демократическата партия за "въоръжаване на съдебната система "и етикетиране на политическите опоненти като враг на демокрацията.

В четвъртък Тръмп се зарече, че "нищо няма да го спре" в мисията му да спечели президентския пост в страната, като заяви, че партията е по-решена от всякога да осигури правителство, което най-добре служи на американския народ.

"Нищо няма да ме спре в тази мисия, защото нашата визия е праведна, а каузата ни е чиста. Без значение какви препятствия се изправят на пътя ни, ние няма да се пречупим, няма да се огънем", заяви Тръмп по време на първата си реч след стрелбата в Пенсилвания на Националния конгрес на републиканците.

Речта идва на фона на повишеното политическо напрежение и последните събития, които изостриха предизборния сезон.

Джей Ди Ванс прие номинацията да е вицепрезидент на Тръмп

Джей Ди Ванс прие номинацията да е вицепрезидент на Тръмп

Това стана по време на конгреса на Републиканската партия

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в четвъртък в речта си на Националния конгрес на републиканците, че светът е на ръба на Трета световна война, и добави, че това е международна криза, в която светът рядко е участвал."

"Никой не може да повярва на това, което се случва, в момента в Европа и Близкия изток бушува война, все по-голям призрак на конфликт виси над Тайван, Корея и Филипините, както и над цяла Азия."

Тръмп консолидира подкрепата си на конгреса на републиканците

Тръмп консолидира подкрепата си на конгреса на републиканците

Бивши съперници на Тръмп предложиха пълна подкрепа за кандидатурата му

След това Тръмп заяви, че потенциалната Трета световна война ще бъде различна от всяка друга война заради оръжията. "Тези оръжия са унищожителни", твърди той.

Тръмп повтори критиките срещу външната и икономическата политика на настоящата администрация, както и срещу подхода ѝ към имиграцията, като също така заяви, че тя е виновна за войната в Украйна, която според него никога нямало да се случи, ако той е бил в Белия дом.

Бившият президент не пропусна и любимата си тема за нелегалната миграция.

Тръмп заяви, че САЩ са се превърнали в "сметище за останалата част от света", докато критикуваше незаконната имиграция.

"Мислят, че сме глупави", каза Тръмп и добави, че "това няма да им се размине за дълго".

Той също така подчерта, че Америка не може да успее, "ако не спрем нашествието на нелегалните имигранти" през границата с Мексико.

"Никога и никъде не е имало подобно нашествие.", каза той и се зарече да спре "инвазията по южната ни граница бързо".

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

Промяна в предизборната ситуация в САЩ

"През последните няколко дни събрахме 6,3 милиона долара за семействата на Дейвид, Джеймс и Кори", каза Тръмп, визирайки Дейвид Дъч, Джеймс Копенхавър и бившия началник на пожарната Кори Комператор. Дъч и Копенхавър бяха ранени по време на стрелбата, а Комператоре почина на място.

Тръмп отдаде почит на Комператоре, като запази минута мълчание заедно с публиката.