Президентът на САЩ Джо Байдън направи обръщение към американския народ във връзка с опита за покушение срещу бившия шеф на администрацията на Белия дом и кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп. В изявлението, записано от президента в Овалния кабинет, той призова американците да отхвърлят насилието в политиката, обобщи Би Би Си.

"Трябва да понижим температурата в нашата политика", каза Байдън. - Не може да се допусне подобно насилие да се превърне в норма. Политическата реторика в нашата страна е станала много гореща. Време е да я охладим. Отговорност на всички нас е да направим това.

Байдън заяви, че политиката трябва да бъде "арена на мирни дебати" и насилието никога не може да бъде отговор.

"В Америка ние решаваме различията си с гласуване в урните. Сега е моментът да го направим. В урната за гласуване. Не с куршуми", каза Байдън в обръщението си, което продължи около седем минути.

Президентът пожела на Тръмп бързо възстановяване и нарече герой 50-годишния пожарникар Кори Комператор, който беше убит по време на митинга на Тръмп, докато предпазваше членовете на семейството си от куршуми.

Други двама души, ранени от изстрели по време на митинга на Тръмп, са 57-годишният Дейвид Дъч и 74-годишният Джеймс Копенхавър. И двамата са в болница в критично състояние. Самият Тръмп е леко ранен: по предварителни данни куршумът е преминал само на няколко милиметра от главата на бившия президент и е одраскал ухото му.

Байдън също така отбеляза, че американските разузнавателни служби все още не са направили категорични заключения за мотивите на нападателя.

"Все още не знаем какви са мотивите на стрелеца. Не знаем какви възгледи е имал или кого е подкрепял. Не знаем дали е получавал помощ или подкрепа от някого или е имал контакт с някой друг", каза Байдън.

По-рано от ФБР заявиха, че по предварителна информация заподозреният е действал сам и органите на реда все още не са "установили дали е бил свързан с някаква идеология".

Преди обръщението в Овалния кабинет Байдън разговаря с репортери и заяви, че сигурността на Тръмп ще бъде засилена. Той също така обеща да засили охраната на започващия в понеделник конгрес на Републиканската партия, на който Тръмп ще бъде официално номиниран за кандидат-президент.

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

Промяна в предизборната ситуация в САЩ

Тайните служби на САЩ, които отговарят за сигурността на настоящите и предишните президенти на САЩ, обаче заявиха, че "не очакват оперативни промени" в работата си по време на конгреса на републиканците.

Байдън също така се обади на Тръмп, за да изрази съпричастност към опита за покушение. Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" обаждането е било "кратко и уважително".

ФБР също разследва атаката над Тръмп като акт на вътрешен терор

ФБР също разследва атаката над Тръмп като акт на вътрешен терор

Нападателят не е имал съучастници

Това е едва третото обръщение на Байдън от Овалния кабинет по време на неговото президентство. Подобни речи са сравнително редки и обикновено са за най-сериозните събития.

Предишното подобно обръщение на Байдън беше през октомври миналата година, след нападението на Хамас срещу Израел. Преди това той се обърна към нацията през юни 2023 г., за да поиска от Конгреса на САЩ да разреши увеличаване на прага на американския дълг.