Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ заяви, че разследва стрелбата по време на митинга на Тръмп като опит за убийство и като потенциален акт на вътрешен тероризъм, предаде Асошиейтед прес.

Това означава, че в разследването вече участват както криминални, така и антитерористични следователи.

ФБР все още не е сигурно за мотива на стрелеца, но смята, че той е действал сам.

"На този етап от разследването изглежда, че той е бил самотен извършител, но все още ни предстои още разследване", обясни Робърт Уелс, изпълнителен помощник-директор на отдела за национална сигурност на ФБР, по отношение на заподозрения стрелец.

"Разследваме това като опит за убийство", но и като "потенциален вътрешен терористичен акт", обясни той.

"Така че нашият отдел за борба с тероризма и криминалните ни отдели работят съвместно, за да определят мотива."

Тръмп оцеля след стрелба на предизборния си митинг в Бътлър, Паула, в събота, когато беше улучен в ухото по-малко от 10 минути след изказването си. Той беше изведен от сцената от агенти на Сикрет сървис, където близо до дясното му ухо и по бузата му се виждаше кръв.

Би Би Си: Кой е Томас Крукс - младият мъж, който стреля по Доналд Тръмп

Би Би Си: Кой е Томас Крукс - младият мъж, който стреля по Доналд Тръмп

Нови разкрития

По време на инцидента е убит един от пострадалите, идентифициран като Кори Комператор, а други двама са тежко ранени. От кампанията на Тръмп заявиха, че бившият президент е "добре".

Заподозреният за стрелбата е идентифициран като 20-годишния Томас Матюс Крукс от Бетел Парк, Паула, за когото от Центъра за квалифицирани медицински грижи и рехабилитация в Бетел Парк заявиха, че е бил един от техните служители, работещ като помощник по храненето. Крукс е починал по време на инцидента.