ФБР обяви, че мъжът, който стреля по Доналд Тръмп на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания, е 20-годишният Томас Матю Крукс. Той е живеел с родителите си в тихо предградие и е бил регистриран привърженик на Републиканската партия.

Това обобщи Би Би Си.

След като не успял да уцели Тръмп - куршумът засегнал ухото му - стрелецът изстрелял няколко куршума в тълпата, убивайки един човек и ранявайки тежко други двама. Той е застрелян от служителите на Сикрет сървис, които охраняват Тръмп като бивш президент и като официален кандидат за президент.

Томас Крукс не е имал документи за самоличност у себе си и разследването го е идентифицирало чрез ДНК.

Томас Крукс е живял с родителите си в тихото предградие на Питсбърг Бетел Парк, на около 70 км от мястото на покушението. Той завършва гимназия през 2022 г., като същевременно печели награда от 500 долара за резултатите си по математика и природни науки, съобщава местният вестник.

След училище Крукс работи близо до дома си в кухнята на старчески дом.

Както стана ясно от американската преса, младият мъж, който се опитал да убие кандидата на републиканците Тръмп, сам е бил официално регистриран като привърженик на Републиканската партия.

Преди три години обаче той е дарил пари - макар и само 15 долара - на организацията ActBlue, която подкрепя Демократическата партия.

Според американската преса по време на покушението Крукс е бил облечен с тениска с логото на Demolition Ranch - канал в YouTube с милиони абонати, който публикува видеоклипове с оръжия и взривни устройства.

Правоохранителните органи установили, че пистолетът, с който Томас Крукс стреля, е бил законно закупен от баща му преди повече от шест месеца. За това пише Associated Press, като се позовава на анонимни източници.

Стрелецът по Тръмп се интересувал как се прави бомба

Стрелецът по Тръмп се интересувал как се прави бомба

Полицията е открила взривни вещества

"На този етап все още не сме определили мотива му", заяви Кевин Рожек, ръководител на полевия офис на ФБР в Питсбърг, на брифинг в събота.

Той заяви, че разследването може да продължи няколко месеца и следователите няма да пестят усилия, за да разберат какво е накарало Крукс да застреля Тръмп.

Бащата на Томас, Матю Крукс, заяви в интервю за Си Ен Ен, че няма абсолютно никаква представа какво се е случило и че трябва да говори с органите на реда, преди да говори за сина си пред пресата.

След атентата Тръмп ще присъства на конгреса на Републиканската партия

След атентата Тръмп ще присъства на конгреса на Републиканската партия

На форума той ще приеме номинацията за президентските избори

След покушението, в неделя вечерта, полицията отцепи дома на Крукс заедно с околните къщи и спешно евакуира всички техни съседи. Местната полиция обясни, че това се дължи на факта, че в къщата са открити взривни устройства.