Президентът Джо Байдън заяви, че би преосмислил кандидатурата си за преизбиране, ако лекар му каже, че има сериозно заболяване.

В интервю за Ед Гордън от BET News Байдън беше попитан дали има нещо, което би го накарало да преосмисли оставането си в надпреварата - реванш срещу бившия президент Доналд Тръмп.

"Ако имах някакво здравословно състояние, което да се появи, ако някой от лекарите дойде при мен и каже, че имаш този проблем, този проблем", каза Байдън.

На пресконференция миналата седмица президентът заяви, че никой от лекарите му не му е казвал, че има здравословно състояние, освен проблемите, които вече са били разкрити публично.

Провалът на Байдън в дебатите срещу бившия президент Доналд Тръмп миналия месец поднови проверката на неговото здраве и психическото състояние и доведе до нарастващ брой призиви от страна на съюзниците му от Демократическата партия да се оттегли от надпреварата.

В интервюто за BET той заяви, че е допуснал "сериозна грешка в целия дебат", но остана непоколебим по отношение на исканията да се оттегли. 81-годишният президент представи възрастта си като предимство, като същевременно мълчаливо призна, че първоначално е възнамерявал да изкара само един мандат, преди да предаде факела на по-млад лидер.

Адам Шиф призовава Байдън да се оттегли от президентската надпревара

Адам Шиф призовава Байдън да се оттегли от президентската надпревара

Критики срещу Белия дом

"Когато първоначално се кандидатирах, може би си спомняте Ед, казах, че ще бъда преходен кандидат, и смятах, че ще мога да предам щафетата на някой друг", каза президентът.

"Но не очаквах, че нещата ще се развият толкова, толкова, толкова. И честно казано, мисля, че единственото, което възрастта носи, е малко мъдрост."

"Мисля, че показах, че знам как да свърша нещата за страната въпреки факта, че ни казваха, че не можем да ги свършим", продължи той. "Но има още какво да се направи и аз не съм склонен да се откажа от това."

Демократите се готвят да номинират Байдън чрез виртуално гласуване преди конвенцията

Демократите се готвят да номинират Байдън чрез виртуално гласуване преди конвенцията

Байдън настоява, че няма да ходи никъде и казва, че е най-добре подготвеният политик който може да се справи с Тръмп

На пресконференцията по-рано този месец Байдън заяви, че би преразгледал решението си да остане в надпреварата, ако от щаба му кажат: "Няма начин да спечелиш". Но президентът каза, че "никой не казва това".

В първото си интервю след дебата Байдън заяви пред ABC News, че би обмислил да прекрати кампанията си, "ако Всемогъщият Господ слезе и да ми каже това". Той добави, че "Всемогъщият Господ все още не е слязъл".

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Въпреки продължаващите неудобни ситуации с публични изяви и натиска да се оттегли

В интервюто за BET Байдън също така предупреди какво би означавало преизбирането на Тръмп за репродуктивните права на жените. Президентът обеща да възстанови защитата на абортите след решението на Върховния съд през 2022 г. да отмени решението "Роу срещу Уейд".

Белият дом отхвърли възможност за отказване. Самият Байдън призна провала, но се оправда с много ангажименти и краткотрайно заболяване.

Сред спряганите имена за заместник е вицепрезидентът Камала Харис.