Президентът на САЩ Джо Байдън ще получи официалната номинация от колегите си демократи за втори мандат във виртуално гласуване, както е планирано в края на юли, преди националната конвенция на партията, предава "Ройтерс", цитирайки четирима души, участващи в процеса.

Демократите и републиканците обикновено използват националните си конвенции, за да номинират официално своите кандидати, но Байдън ще бъде номиниран седмици преди партията му да се събере за националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго на 19 августт - план, който беше обявен много преди злополучния за Байдън дебат на 27 юни.

Не е ясно обаче как точно ще работи ранният процес на номиниране, казаха представители на щатско и на национално ниво демократи, интервюирани за тази статия.

"Ройтерс" интервюира повече от 20 от 4500 делегати, които ще участват в номинацията. Осем казаха на "Ройтерс", че или не са чували за това, което високопоставени демократи описаха като "виртуална конференция", или не са чували никакви подробности за това наскоро. Един каза, че единственото съобщение, което са получили напоследък, е било за личната конвенция.

Белият дом: Байдън е готов за пълен втори президентски мандат

Белият дом: Байдън е готов за пълен втори президентски мандат

Притеснения за здравето на държавния глава

81-годишният Байдън е под постоянен натиск и наблюдение от страна на някои законодатели, донори и активисти да се откаже от кампанията си за преизбиране след катастрофалното му представяне в президентския дебат, което поднови въпросите за психическата му годност.

Но представители на кампанията на Байдън заявиха, че очакват съботният опит за убийство на републиканския съперник Доналд Тръмп да намали натиска върху Байдън да се оттегли.

Байдън настоява, че няма да ходи никъде и казва, че е най-добре подготвеният политик който може да победи Тръмп.

Виртуална номинация може да ускори официалната номинация на Байдън и да отблъсне потенциални съперници на неговата кандидатура. Но объркването около процеса на виртуално номиниране отразява хаоса в партията, докато висшите лидери се фокусират върху спасяването на кандидатурата на Байдън, казаха източници.

Ранната номинация беше необходима, за да се отговори на закон в Охайо, който може да остави името на Байдън извън бюлетините в щата, ако той не бъде номиниран до 7 август, преди конвенцията в Чикаго.

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Въпреки продължаващите неудобни ситуации с публични изяви и натиска да се оттегли

Демократите продължават да напредват с плана, въпреки че губернаторът на Охайо Майк Деуайн подписа законопроект в края на май, за да осигури мястото на Байдън в гласуването на щата, след като той премина през контролирания от републиканците законодателен орган на щата.

Онлайн или виртуално гласуване означава липса на шанс за дебат между демократите на живо на конвенцията в Чикаго, което може да засрами Байдън и да хвърли кампанията в хаос.

Много от подробностите ще бъдат уточнени на 19 и 21 юли, когато заседават съответно правилата и комисията по мандатите на партията.

През 2024 г. ще има приблизително 4532 делегати на Националната конвенция на Демократическата партия, включително 3788 обещани делегати и 744 "автоматични" делегати - по-известни като суперделегати.

За да спечели номинацията на Демократическата партия, кандидатът за президент трябва да получи подкрепата на мнозинството - или приблизително 1895 - от обещаните делегати при първото поименно гласуване. Ако не, суперделегатите - които са свободни да гласуват за когото си поискат - ще се присъединят и ще помогнат при вземането на решение при второто поименно гласуване.

По време на първичните избори в партията, където Байдън не срещна сериозна опозиция, той си осигури подкрепата на около 3900 делегати, значително повече от необходимото.

Нанси Пелоси подхрани съмненията относно кандидатурата на Байдън

Нанси Пелоси подхрани съмненията относно кандидатурата на Байдън

Тя иска Байдън да "побърза и да реши" дали иска да бъде президент, въпреки многократните му изявления че той възнамерява да направи точно това

Очаква се обещаните делегати да подкрепят Байдън, но има различни мнения дали те са длъжни да го подкрепят.

Представители на Националния комитет на Демократическата партия са се обаждали на делегатите да проверят настроенията им през последните дни, за да идентифицират потенциални проблеми, казаха служители пред "Ройтерс".

Очаква се на делегатите да бъдат дадени три възможности: да подкрепят Байдън, да не подкрепят никого или да оставят празна бюлетина, според представители на партията.

В четвъртък Байдън беше попитан за опасенията, че делегатите ще избягат от Байдън.

"Очевидно те са свободни да правят каквото си поискат, но те... получавам огромна подкрепа", каза Байдън. — Няма да стане.

Ако Байдън се оттегли след официалната номинация, 435-те членове на Националния комитет на Демократическата партия ще изберат нов кандидат на специална сесия.

Членовете са разделени приблизително поравно между мъже и жени, както и различни избирателни групи, включително работнически лидери, представители на LGBTQ и расови малцинства.

Тръмп: Джо Байдън е "президент на непълно работно време"

Тръмп: Джо Байдън е "президент на непълно работно време"

Ще победим демократите "със съкрушителни резултати", закани се бившият държавен глава