Конгресменът Адам Шиф, който се бори за място в Сената тази година, призова президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. Политикът се позова на "сериозни опасения" относно способността му да победи кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

В изявление за "Лос Анджелис Таймс" Адам Шиф заяви, че Байдън "е направил страната ни по-добра", но отбеляза, че според него е време Байдън да "предаде факела" на друг демократ.

"Второ президентство на Тръмп ще подкопае самите основи на нашата демокрация и аз имам сериозни опасения дали президентът може да победи Доналд Тръмп през ноември", каза Шиф, но настоя, че окончателният избор за евентуално оттегляне е "само на Байдън".

Конгресменът Адам Шиф е демократ от щата Калифорния. Той се кандидатира за Сената на САЩ. Преди ден на частна среща със спонсори предупреди, че партията му изглежда ще понесе тежки поражения, ако президентът Джо Байдън продължи предизборната си кампания.

Над 20 демократи от Камарата на представителите и един сенатор призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата след разочароващото му представяне в първия дебат срещу Тръмп.

 Белият дом отхвърли възможност за отказване. Самият Байдън призна провала, но се оправда с много ангажименти и краткотрайно заболяване.

Байдън погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски Владимир Путин, преди да се поправи. Това се случи по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

От своя страна Джо Байдън обаче многократно заяви, че смята да остане в надпреварата. Сред спряганите имена за заместник е вицепрезидентът Камала Харис.

Демократите се готвят да номинират Байдън чрез виртуално гласуване преди конвенцията

Демократите се готвят да номинират Байдън чрез виртуално гласуване преди конвенцията

Байдън настоява, че няма да ходи никъде и казва, че е най-добре подготвеният политик който може да се справи с Тръмп

Републиканците сега имат мнозинство с 220 срещу 213 гласа в Камарата на представителите, а демократите - с 51 срещу 49 гласа в Сената.

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Байдън все така решен да се бори за преизбиране

Въпреки продължаващите неудобни ситуации с публични изяви и натиска да се оттегли

Заедно с президентските избори ще се проведат и частични избори за двете камари на Конгреса. Този вот може да засили позициите на републиканците в долната камара и да детронира демократите в Сената.