По време на митинга на Доналд Тръмп в Пенсилвания е имало изстрели, а служителите по сигурността са извели бившия президент от сцената. Това съобщии "Скай нюз".

От Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е бил информиран за инцидента от ръководителите на Сикрет сървис и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, уточни АП.

Доналд Тръмп е бил в началото на речта си, когато се чуват първите изстрели. Бившият президент се пипа за дясното ухо и веднага след това кляка на пода зад трибуната. Секунди по-късно гардове от Сикрет сървис се втурват да го прикрият.

Доналд Тръмп прави опит, но е повален от гард на земята. Бързо е бил обграден от въоръжена охрана и е останал на земята за около минута.

Говорителят на Тръмп - Стивън Чунг, заяви, че бившият президент е "добре и се намира на преглед в местно медицинско заведение".

Той допълни, че Тръмп "благодари на органите на реда за бързите им действия по време на този отвратителен акт".

Говорителят на Сикрет сървис Антъни Гулиелми заяви за Би Би Си, че Тръмп е в безопасност и инцидентът вече е в процес на активно разследване от страна на агентите.

От кампанията на Доналд Тръмп заявиха в изявление, че бившият президент е "добре".

Чуха се звуци, подбни на изстрели, преди охраната да прикрие Тръмп, обяви очевидец.

След това Тръмп се изправи на крака и вдигна юмрук във въздуха, преди да бъде изведен от сцената и качен в автомобил, който го отведе от сцената.

На видеозаписа се вижда, че по ухото му има кръв, докато го отвеждат. Изглежда, че бившият президент се държи за главата, когато падна на земята.

Републиканският сенатор от Охайо, Джей Ди Ванс, заяви в публикация в социалната медия X: "Всички се присъединете към мен и се молете за нашия президент Тръмп и за всички на този митинг. Надявам се всички да са добре."

Доналд Тръмп, който току-що беше започнал речта си, веднага бе заобиколен от бодигардовете си при първите чути изстрели. Това уточни Си Ен Ен.

Те го закриха с тела и го придружиха от сцената до бронирания джип до сцената.

Тръмп вдигна юмрук в знак на предизвикателство, под аплодисментите на привържениците си. Те скандираха: "САЩ, САЩ, САЩ", допълва АФП.

Стрелбата по Тръмп става в навечерието на насрочената за 15 юли конвенция на Републиканската партия за неговата номинация за Белия дом.