Бюджетният дефицит на Германия през 2025 г. може да доведе до намаляване наполовина на военната помощ за Украйна - от 8 милиарда евро през 2024 г. на 4 милиарда през следващата година, съобщава Ройтерс, след като се запознал с проектобюджета.

Както следва от проектобюджета, дефицитът му през 2025 г. може да достигне 17 млрд. евро.

Годишният бюджет е изготвен, като се вземе предвид средносрочното финансово планиране до 2028 г., когато трябва да приключи действието на специалния фонд за въоръжените сили за тяхното модернизиране и постигане на нивото на разходите за отбрана на НАТО от 2% от националния БВП, припомня агенцията. Този фонд беше създаден малко след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, обемът на средствата във фонда е 100 милиарда евро.

След руското нахлуване в Украйна Германия се превърна в един от най-важните партньори на Киев, предоставяйки му различни видове оръжия, включително ракети Taurus, танкове, артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

По-късно бе съобщено, че германският кабинет прие бюджета си за 2025 г. в сряда след месеци на спорове, въпреки че "дупката" от 17 милиарда евро (18,55 милиарда долара) между планираните разходи и приходите все още не е покрита.

Германското правителство се надява да запълни дефицита с допълнителни приходи, когато икономиката се съживи. Най-голямата икономика в еврозоната преодоля рецесията в началото на годината, но растежът остава по-бавен от очакваното.

Бюджетът на Германия за 2025 г. включва рекордните 78 милиарда евро инвестиции, нетни заеми от 43,8 милиарда евро и общ размер на бюджета от 481 милиарда евро, спазвайки конституционно заложено ограничение на разходите, известно като спирачка на дълга.

"Ние се съобразяваме с дълговата спирачка, което ни прави котва на стабилността в Европа", каза германският финансов министър Кристиан Линднер в сряда.

Кабинетът също така прие икономически пакет, който има за цел да съживи закъсалата икономика и да доведе до допълнителен растеж от повече от половин процентен пункт през 2025 г.

"С нашата инициатива за растеж ние даваме важен тласък на икономическата политика, за да направим Германия по-привлекателна като място за бизнес", каза Линднер. "Ново пространство за маневриране в бюджета може да се създаде само чрез повече икономически растеж.

Една година преди федералните избори постигането на споразумение за бюджета и дългоочаквания пакет за тласък на икономиката беше основен тест за коалицията, често обвинявана, че е затруднена от вътрешни разногласия.

На европейските избори през юни управляващите партии в германското коалиционно правителство се представиха зле, като крайнодясната "Алтернатива за Германия" се нареди на второ място след консерваторите.

Шолц уверява, че правителството ще защитава и развива социалната държава

Шолц уверява, че правителството ще защитава и развива социалната държава

Помощта за Украйна няма да спира, въпреки ситуацията с бюджета