Германският канцлер Олаф Шолц каза в неделя, че Германия отделя 100 милиарда евро в специален фонд за своите въоръжени сили, повишавайки разходите си за отбрана над 2 процента от БВП. "Ясно е, че трябва да инвестираме значително повече в сигурността на нашата страна, за да защитим нашата свобода и нашата демокрация", каза Шолц на специалната сесия на Бундестага в Берлин в неделя сутринта, съобщава АФП.

Докато руската инвазия в Украйна продължава четвъртия си ден, Шолц се обърна към германския парламент, Бундестага, относно решението на правителството да доставя директно оръжие на украинските войски, пише "Дойче веле".

"Трябва да подкрепим Украйна в момента на отчаяна нужда", каза Шолц на специална сесия на Бундестага. "Нямаше възможен друг отговор на агресията на Путин", добави той, имайки предвид отпускането на германско оръжие за Украйна. "Путин избра тази война, а не руският народ, така че трябва да е ясно, че това е войната на Путин".

В събота германското правителство обяви решението си да предостави 1000 единици противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух от германските военни запаси на Украйна възможно най-скоро.

Фон дер Лайен: Путин иска да унищожи Украйна, но унищожава собствената си страна

Фон дер Лайен: Путин иска да унищожи Украйна, но унищожава собствената си страна

Докато Русия засилва щурма си ЕС, САЩ, Канада и Британия значително затягат международния отговор

Освен това Естония и Холандия получиха разрешение от германското правителство да прехвърлят произведено в Германия оръжия в Украйна, докато преди това разрешение беше отказано. Тези ходове са обрат на дългогодишния принцип на Германия за забрана на износа на оръжия в конфликтни зони.

"Нападайки Украйна, Путин не просто иска да изтрива една страна от картата на света, той унищожава европейската структура за сигурност, която имаме след Хелзинки", каза Шолц, имайки предвид дългогодишната инфраструктура за сигурност на Европа. "Ние не сме сами в защитата на мира."

Шолц каза, че всеки, който е прочел какво казва Путин, може да има "без съмнение", че руският президент иска "да създаде нов ред в Европа и той не се колебае в използването на военни способности за постигането му".

Обявявайки промяната на политиката в събота, Шолц каза, че "руското нахлуване в Украйна бележи повратна точка. То заплашва целия ни следвоенен ред. В тази ситуация наш дълг е да подкрепим Украйна по най-добрия начин в нейната защита срещу нахлуващата армия на Владимир Путин." "Германия стои плътно на страната на Украйна", добави Шолц.

В продължение на години Германия отказва да изнася каквото и да е оръжие във военни зони или да позволява на трети страни да изпращат произведено в Германия оръжие в тези зони. Политиката се коренеше в историята на Германия като агресор по време на Втората световна война.

Шолц каза, че германското правителство ще отпусне 100 милиарда евро, предназначени за германските въоръжени сили, Бундесвера, в бюджета за 2022 г. "Отсега нататък повече от 2% от нашия БВП ще бъде инвестиран в нашата отбрана", каза Шолц.

Германия преди това беше критикувана, че отделя по-малко от 2% за разходите за отбрана, изисквани от правилата за членство в НАТО. 100 милиарда евро ще бъдат разпределени в "специален фонд" за германските въоръжени сили.

Лукашенко плаши Запада с Трета световна война

Лукашенко плаши Запада с Трета световна война

Може да поиска ядрени оръжия от Русия, подготвили и много неприятни за Запада контрасанкции

Украинският президент Володимир Зеленски приветства промяната на Германия. В Twitter той написа: "Продължавайте с добрата работа, канцлер Олаф Шолц. Антивоенната коалиция в действие!"

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник каза пред германската информационна агенция DPA: "Радвам се, че Германия най-накрая направи този 180-градусов обрат". Мелник също каза пред германския вестник Die Welt, че Украйна очаква "това да е само първата стъпка на Германия".

Той призова за "незабавна забрана на вноса на всички руски суровини, без изключение, не само за газ, петрол, въглища или метали".

Мелник каза, че се надява, че докато руската инвазия продължава, германското правителство ще предостави допълнителни отбранителни оръжия, за да може Украйна да се защитава.

"Хората не просто защитават родината си, те се борят за свобода и демокрация. Като демократи, като европейци, ние сме с вас, ние заставаме от правилната страна на историята с вас", каза Шолц.

Джонсън: Украинците се борят героично

Джонсън: Украинците се борят героично

Европа трябва да се изправи пред грозната реалност, че предишните опити за дипломация с Путин са пълен фарс