Президентът на Беларус Александър Лукашенко преудпреждава, че санкционната политика на Запада подтиква към трета световна война, пише ТАСС.

Според него контрасанкциите на Минск и Москва ще бъдат много неприятни за Запада, каза Лукашенко пред репортери след гласуване на референдум за актуализирана конституция в неделя.

Според него "тези механизми на контрасанкции са започнали да работят".

"При необходимост ще надграждаме тези механизми, но не в наш ущърб", каза Лукашенко.

Москва и Минск имат споразумения за предаване на допълнителни оръжия в Беларус.

Беларус ще се обърне към Русия с молба за разполагане на ядрени оръжия, ако Западът разположи такова в Полша или Литва - Лукашенко.

Лукашенко добави, че "тормозът над беларусите" може да накара Беларус да извърши "специална операция" в Украйна, според Sputnik. Той твърди, че беларуски граждани в Украйна са "подложени на побои".

Лукашенко настоява, че в момента в Украйна няма белоруски войски или оръжия, но правителството му е разработило "план за отбрана" и чака военно оборудване от Русия. Той също така твърди, че оръжия се "внасят контрабандно в Беларус от Украйна, тъй като "банди" подготвили за провокации" срещу правителството му.

За Медведев санкциите са "чудесни" и нищо няма да променят

За Медведев санкциите са "чудесни" и нищо няма да променят

Предупреждава западните страни: Изчакайте...

Днес в Беларус гласуват на референдум на фона на провежданата в съседната страна инвазия от страна на Русия и заплаха от ожесточаване на санкциите и спрямо страната, която предостави плацдарм за руските войски.

Проектът на актуализираната конституция на Беларус предвижда, че едно и също лице може да изпълнява функциите на президент не повече от два мандата. Според предложените изменения ще се сформира Всебелоруското народно събрание, което ще стане най-висшият представителен орган в Беларус и ще утвърждава основите на вътрешната и външната политика, военната доктрина и концепцията за националната сигурност на страната. Проектът предвижда президентът да може да бъде отстраняван от длъжност от Общобеларуското народно събрание в случай на системни или груби нарушения на конституцията, извършване на държавна измяна или други тежки престъпления.

Общо в Беларус са отворени 5 510 избирателни секции, в които гражданите на страната могат да участват в референдума до 20 ч. По списък избирателите са 6 818 948 души. В чужбина не се разкриват избирателни секции.

Лукашенко има нов план как да се задържи на власт в Беларус

Лукашенко има нов план как да се задържи на власт в Беларус

В центъра на стратегията му е предстоящ референдум