Беларуският президент Александър Лукашенко преживя година на протести, международно напрежение и санкции, а сега има нов план, с който да запази властта си за години напред. Референдумът за нова конституция, който трябва да се проведе през февруари, е в центъра на стратегията му, пише Politico.

Държавният глава вече започна да опипва почвата за вота с приказки за патриотизъм и национална отбрана.

"Трябва да защитим територията си. Със или без Лукашенко, това е вашата страна; ние се грижихме за нея в продължение на четвърт век и никога не бива да я даваме на никого", заяви Лукашенко на среща на регионални служители миналата седмица, според държавната информационна агенция на Беларус Belta.

Въпреки че предвижданите изменения в конституцията все още не са публикувани, Лукашенко вече даде да се разбере, че иска да създаде система на управление, която е доста различна от тази на либералната демокрация. Основната част от реформите изглежда е насочена към предоставяне на повече власт на Народното събрание на Беларус - консултативен орган, съставен от лоялни представители на правителството и промишлеността. Разширените правомощия ще включват назначаването на висши съдии и възможността да се инициира процедура по импийчмънт срещу президента.

"По принцип това е най-висшият представителен орган. Така е замислен", каза Лукашенко в неотдавнашно интервю, като подчерта, че каквито и промени да има предвид, "в никакъв случай не трябва да се допуска двойна власт".

"Държавният глава, президентът, трябва да си остане президент; трябва да имаме президентска република. В противен случай ще унищожим страната", смята беларуският лидер.

Идеята е той и други висши фигури в режима да се преместят в Народното събрание, което ще позволи на по-млади хора да заемат висши длъжности.

Лукашенко също така призова правоохранителните органи - тези, които смазаха усилията на опозицията да протестира срещу резултатите от президентски избори миналата година - "да не се отпускат", защото опозицията "ще продължи да се опитва да влоши ситуацията" преди референдума.

Масови обиски на домовете на журналисти и активисти в Беларус

Масови обиски на домовете на журналисти и активисти в Беларус

Мащабната акция е била в поне девет града

Павел Латушко, опозиционен лидер, живеещ в изгнание в Полша, смята, че новата конституция има за цел да затвърди властта на Лукашенко, давайки на него и на членовете на семейството му доживотен личен имунитет срещу съдебно преследване, както и имунитет на всички, които са подкрепяли действията му на територията на Беларус.

"Планираме да попречим на сценария на Лукашенко. Не смятаме просто да си седим у дома. Призоваваме всички беларуси да се противопоставят активно на този референдум," каза Латушко пред Politico.

Лидерите на опозицията призовават своите поддръжници да направят бюлетините невалидни по време на гласуването. Демократичната опозиция в Беларус обаче е отслабена, стотици хора са в затвора, много от тях - за дълъг срок. Лидерите са или зад решетките, или в изгнание, а в страната е трудно да се организира съпротива срещу Лукашенко. Затова е спорно дали планът за референдума ще успее да сработи.

Беларус криминализира призивите за санкции

Беларус криминализира призивите за санкции

Ще водят до затвор за нарушителите на новите правила